Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 10 april 2014

Kracht

In het midden staat een vaas met stokken erin. Krachtstokken. Aan elke stok hangt een strook en daarop staat welke kracht er bij deze stok hoort.

Bij elke kracht horen yoga oefeningen die we dan uitvoeren. De kracht van gedachten, de kracht van concentratie, de kracht vanuit je centrum, de kracht van de adem, de kracht van liefde, de kracht van meditatie, de kracht van deugden, de kracht van affirmaties, de kracht van asana's en de kracht van de natuur. Bij elke kracht legde ik het een en ander uit voor we de oefening gingen doen.
Om de beurt mochten de kinderen een stok uit de vaas halen en lezen welke kracht erbij hoort. Dan voerden we de oefening uit. De kinderen hebben ervaren dat gedachten echt kracht hebben. Ze moesten elkaar eerst gewoon optillen. Daarna moesten ze in gedachten voorstellen dat er wortels uit hun voeten diep de aarde in groeiden. Toen moesten ze elkaar weer optillen. Wat een verschil! Probeer het maar eens uit!
We hebben een meditatie gedaan waarbij we onze aandacht op de geluiden om ons heen richtten. We hebben allerlei yogahoudingen gedaan waaronder de zonnegroet, een heel krachtige serie die je gezond en sterk houdt. Ze hebben elkaar een liefdevolle massage gegeven en ze hebben de deugden in zichzelf en in elkaar benoemd en nog veel meer.
Tot slot mochten ze een stok uit de vaas pakken om die te versieren. Ze mochten de deugden aan de stok hangen. Zo hebben ze elke dag een reminder aan hun deugden en hun eigen kracht! Ze zijn echt prachtig geworden!!





donderdag 3 april 2014

Openheid

De les ging vandaag over openheid. Gedurende de les leerden we allerlei vormen van openheid kennen. We begonnen met een meditatie waarbij we openstonden voor wat er is en wat het met je doet. Tijdens de meditatie observeerden ze wat ze allemaal voelden in hun lichaam. We gingen alle lichaamsdelen langs. (geleide meditatie) Wat doet het met je als je ongemakkelijk zit of als je been gaat tintelen? Komen er ook emoties?
Daarna gingen we ons lichaam helemaal open maken, soepel maken. Eerst de schouders op verschillende manieren. Alleen en in tweetallen. Daarna de rug soepel maken, de quadriceps en de heupen om ons zo voor te bereiden op de "wild thing"en "het wiel".
Openstaan is ook openstaan voor anderen en daardoor verbinding met elkaar maken. Eerst mochten ze rug aan rug zitten en elkaars warmte voelen. Dan proberen elkaars ademhaling te voelen. Lukt het ze ook om de ademhaling gelijk te maken, als één ademhaling? Dan de dynamische vooroverbuiging in tweetallen. Zonder met elkaar te praten de beweging voelen, het tempo. Bij de laatste oefening moesten ze eerst in tweetallen contact met elkaar maken door een hand op de schouder te leggen en de beweging van elkaar te volgen. Dan nam de "leider" de ander met gesloten ogen mee door de ruimte. Zonder te knijpen, te duwen of te trekken. Alleen maar door een hand op de schouder te leggen. Door elkaar goed aan te voelen, kun je elkaar door de ruimte begeleiden. Dit vonden de kinderen een heel bijzondere oefening. Het verbaasde ze dat ze zonder aanwijzing toch precies wisten welke kant ze op moesten lopen. Heel bijzonder!
Openheid is ook het ontvangen en opnemen van ervaringen via de zintuigen alsof het de eerste keer is. We gingen een rozijn heel goed bekijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. We hebben heel wat ontdekt over dit kleine ding dat we normaal gesproken achter elkaar opeten. Wat valt er veel te ontdekken als je al je zintuigen gebruikt en de tijd neemt om iets met aandacht te eten!
We hebben ook aan een luchtje geroken. Ze mochten vertellen waar de geur hen aan deed denken en of het ook een herinnering naar boven bracht. Mooi om te ontdekken dat geuren een hele wereld aan herinneringen weten op te roepen!
Tot slot hebben we een "alledaags" voorwerp, in dit geval een bloem (een roos), bekeken en gekeken of we er iets aan konden ontdekken wat ons nooit eerder was opgevallen. Daarna gingen we de roos natekenen.





Anusara Yoga

Afgelopen weekend naar de workshop van Peter Goodman geweest. Erg leuk en veel geleerd!