Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 26 juni 2014

Vakantie les

De laatste les voor de zomervakantie. De les gaat vandaag over op vakantie gaan. Welke manieren van reizen zijn er? We doen er houdingen bij, alleen, in tweetallen en met z'n allen. We doen de trein, de bus, het vliegtuig, de helikopter, de fiets, de kameel, het paard, etc. Dan doen we er een reactiespel mee. Ik noem een voertuig en zij moeten zo snel mogelijk de houding erbij doen.
In het midden ligt de atlas met de kaart van Europa. Om de atlas staan pionnen. Om de beurt mogen ze vertellen naar welk land ze op vakantie gaan en hun pion op de juiste plek op de kaart plaatsen. Dan bedenken we bij dat land een yogahouding. Eerst moeten we natuurlijk weten waar je aan denkt bij dat land, daarna verzinnen we er een houding bij. We hebben de stieren uit Spanje nagedaan, de bergen in Oostenrijk, de bossen en grotten in de Ardennen en de Buddha beelden uit Thailand, duiken in de zee van Corfu en we hebben gedobberd op zee in Turkije.
We hebben het spel "Ik ga op vakantie en doe yoga" gedaan waarbij ze om de beurt een houding moesten toevoegen aan de reeks houdingen en alle houdingen dus op goede volgorde elke keer moesten laten zien.
Tot slot nog even met de ogen dicht op het strand gelegen en toen was het tijd voor iets creatiefs. Dit keer hebben ze tekeningen gemaakt door alleen maar stippen te zetten.
De kinderen waren erg trots op hun berg houding. Ze wilden dat ik een foto nam. Voor deze ene keer zet ik dus een foto van de kinderen op mijn blog. Dan kunnen de ouders ook hun acrobatische berghouding zien!
Ik wens iedereen een hele fijne vakantie en donderdag 21 augustus beginnen de lessen weer! Tot dan!


donderdag 19 juni 2014

WK-voetbal yogales

Je kan er niet omheen op dit moment. Na twee overwinningen heerst de oranjekoorts weer volop! Zo ook tijdens de yogales.
We begonnen deze les met een voetbal warming-up. Alleen dan met ballonnen, oranje ballonnen! Hoog houden van de ballonnen met je voet, met je knie, kopballen, overschieten, over koppen, etc. Daarna mochten de kinderen om de beurt een voetbal pakken. Op de achterkant stonden woorden die met voetbal te maken hebben zoals: keeper, corner, sliding, penalty, het doel, etc. Bij alle woorden hoorden één of meerdere houdingen. Die hebben we uitgevoerd. We hebben oa de zijwaartse plank gedaan, de boom, de boom in tweetallen, de dolfijn, de L-pose, de brug met een been gestrekt omhoog, lunges, etc. Ook het van persietje mocht natuurlijk dit jaar niet ontbreken, die gaat tenslotte heel internet over! Na bijna alle houdingen gedaan te hebben deden we een reactiespel. Kijken of ze nog wisten welke houding bij welk voetbalwoord hoort. Achter elkaar de woorden roepen en de kinderen moesten zo snel mogelijk in die houding gaan staan. Ook blessuretijd ontbrak niet. Ze hebben elkaar een massage gegeven. Tot slot hebben ze in Savasana met behulp van de ademhaling alle lichaamsdelen laten ontspannen.
Als creatieve activiteit een voetbalarmband gemaakt met Loom elastiekjes.


donderdag 5 juni 2014

Je lichaam is een tempel

Wat bedoelen ze daar nu mee? We praten hier over met elkaar. Wat duidelijk wordt, is dat we goed voor ons lichaam moeten zorgen. Maar hoe doe je dat? Alisa vertelt dat je zelfvertrouwen moet hebben. Maar hoe krijg je dat? Door positief te denken! Je gedachten hebben heel veel invloed op je. Als het je lukt om je gedachten positief te houden dan kan dat enorm helpen. Als je denkt dat je iets niet kan of dat iets waarschijnlijk niet zal lukken dan zal het ook heel lastig worden. Als je denkt dat je het kan en dat het je gaat lukken is de kans van slagen een stuk groter. Op een schaal liggen allemaal kaartjes met positieve gedachten erop. De kinderen mogen allemaal een kaartje trekken. Sommigen blijken erg goed van pas te komen. Het kaartje houden ze bij hun mat zodat ze er gedurende de les naar kunnen kijken en er aan kunnen denken.
Wat is nog meer nodig om goed voor je lichaam te zorgen? De kinderen komen al snel op bewegen. We gaan de zonnegroet doen. De zonnegroet houdt je lichaam soepel en zorgt ervoor dat de energie weer door je lichaam gaat stromen. We doen eerst de 'gewone' zonnegroet en dan de zonnegroet wat speelser en met een variatie erin. Dat brengt ons meteen naar het volgende wat je lichaam gezond houdt en dat is lachen en spelen! We doen de boom in de kring waarbij we elkaars been vasthouden. Daarna maken we het nog wat moeilijker. We doen de boom en leggen een been op elkaars dijbeen. En dat lukt! Knappe yogi's!
We doen allerlei houdingen in tweetallen, zelfs een mooie zittende serie waarbij ze nog net niet in de knoop raakten ;-)
Ook wat houdingen voor dappere yogi's: de handstand en het hangende aapje (een soort acrobatiek, acroyoga).
Wat ook belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen is natuurlijk je eten en drinken. Gezond eten en drinken! In plaats van al die vruchtensapjes lekker water drinken. Dat deden we dan ook. Met een schijfje citroen erin.  En we deden een mindfulness oefening. We gingen heel aandachtig een dadel eten. Eten met al onze zintuigen. We hebben gevoeld, gekeken, geluisterd, geroken en geproefd.
Het is ook belangrijk om dankbaar te zijn voor je lichaam, voor wat het allemaal doet en kan! Neem je voeten, die dragen je dag in dag uit overal naar toe. We hebben ze daarom eens lekker gemasseerd. We deden dat met een balletje onder onze voet. Eerst de ene voet en dan even het verschil ervaren. Het leek wel of de gemasseerde voet blijer was, lichter, groter...en toen de andere voet.
Maar ook onze handen gebruiken we de hele dag. Ook die hebben we een massage gegeven. In drietallen, één in het midden de andere twee ernaast. De middelste werd aan beide handen gemasseerd. En daarna natuurlijk wisselen, want iedereen wil zijn handen gemasseerd hebben!
Tot slot hebben we een meditatie gedaan. Want binnen in jezelf is een heel stil, rustig, plekje waar je jezelf goed kunt horen. Tijdens de meditatie concentreerden we ons op de ademhaling en het kloppen van ons hart. Twee dingen die vanzelf gaan, waar we helemaal niets voor hoeven te doen en waar je op kunt vertrouwen dat je lichaam dat dag en nacht blijft doen. Elke dag even naar dit rustige plekje gaan is heel goed voor je lichaam. Daarvoor hoef je niet speciaal te gaan zitten. Je kunt dezelfde rust misschien ook wel ervaren als je aan het tekenen bent of iets anders waar je helemaal in opgaat.
We komen dit keer helaas niet aan de creatieve activiteit toe. Die doen we dan volgende week, we maken dan een armbandje waarmee we ons lichaam versieren en dat ons eraan helpt te herinneren goed voor ons lichaam te zorgen. We sluiten af met de yogagroet: Namasté. Het licht in mij, groet het licht in jou!