Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 25 september 2014

Aandacht

We hebben het vaak zo druk met van alles dat we vergeten dingen met aandacht te doen. Als je dingen met aandacht doet, brengt dat meer rust en plezier in je leven. Je geniet meer van de dingen als je ze met aandacht doet, zelfs van de minder leuke dingen! Tijdens deze les hebben we de aandacht naar verschillende gebieden gebracht. We begonnen met de aandacht voor de ademhaling. Extra aandacht voor de ademhaling tijdens de yogahoudingen. Daarnaast aandacht voor de yogahoudingen zelf, dwz goed opletten hoe je de houding uitvoert. We doen de zonnegroet, de kat met wat variaties met de armen en benen, we doen de hond, de waaiboom, de boom, de krijger, de lunge met verschillende variaties, de zijwaartse plank in verschillende variaties en de duif met verschillende variaties. Dan brengen we ook de aandacht naar elkaar. De kinderen doen allerlei houdingen in tweetallen. De tweetallen wisselen steeds zodat je elke keer met een ander de houdingen doet. We doen verschillende twist houdingen, de boot, een vooroverbuiging en achteroverbuiging in flow en we doen een "handendans". Tussendoor doen we een spel waarbij je je aandacht heel goed bij de opdracht moet houden. Dat valt nog niet mee. Vooral niet als we het op de maat van de muziek moeten doen en er een extra spelregel bijkomt waardoor er van richting gewisseld moet worden. We doen ook nog een "test" van hoe de aandacht voor de omgeving is. Ze moeten in de achterste helft van de zaal gaan zitten en zonder te kijken in twee minuten zoveel mogelijk dingen opschrijven die ze in de andere helft van de zaal hebben gezien. Het is grappig om te merken dat sommige kinderen details hebben waargenomen en anderen vooral de grote, voor de hand liggende dingen hebben opgeschreven. Toen hebben we de aandacht naar onszelf gebracht. We deden een bodyscan waarbij de aandacht langs het hele lichaam gebracht werd. Tot slot mochten de kinderen met alle aandacht gaan kleuren. Alleen daar mee bezig zijn, met een rustig muziekje op de achtergrond, werkt heel ontspannend. De kleurplaten zijn nog lang niet af. Ik hoop dat de kinderen thuis ook een rustmomentje kunnen vinden om er mee verder te gaan. En als je lekker met je kind mee wil doen...deze kleurplaat kun je gratis downloaden. Zie onderaan voor de website. Veel kleurplezier!
Deze kleurplaat is van Thaneeya McArdle's book of Abstract Coloring Pages. (www.art-is-fun.com)

donderdag 18 september 2014

Assertiviteit

Assertiviteit is vanuit rust en zelfvertrouwen voor jezelf opkomen. Je hebt de moed om op te komen voor datgene waar je in gelooft. Assertiviteit komt voort uit het kennen van je eigen waarde.
We beginnen de les met een meditatie waarbij de kinderen nadenken over wat hen bijzonder maakt en wat hun kwaliteiten zijn. Dan mogen ze in tweetallen aan elkaar vertellen wat hun kwaliteiten zijn. Nadat ze allemaal verteld hebben, bespreek ik met hen hoe het voelde om dit met een ander te delen. Was het makkelijk of moeilijk? Het bleek dat eigenlijk alle kinderen dit heel lastig vonden. Ze vonden het lastig om hun eigen kwaliteiten te zien en het delen gaf ze het gevoel verwaand te zijn en letterlijk het gevoel van een steen op je maag hebben. Ik heb de kinderen uitgelegd dat juist je bewust zijn van je eigen kwaliteiten je eigen waarde vergroot. Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent!
We deden de zonnegroet met verschillende variaties erin om even lekker warm te worden. Daarna deden we houdingen die zelfvertrouwen, kracht en moed geven. We deden krijger I en II, de L-pose en de handstand (daar hadden sommigen wel wat moed voor nodig!) en een oefening met z'n tweeën waarbij je met de ruggen tegen elkaar aanstaat en de een de ander optilt door voorover te buigen.
Toen dacht ik dat ze wel genoeg moed zouden hebben om aan elkaar te laten zien welke yogahouding ze goed kunnen. En dat was ook zo. Iedereen deed de yogahouding waarvan hij vindt dat hij er goed in is voor en de rest deed de houding na. Het was leuk om te ontdekken dat voor de een een houding heel makkelijk is en voor de ander bijna onmogelijk.
Daarna hebben we een aantal houdingen gedaan voor het keelchakra. Dit chakra stimuleert de communicatie. En dat heb je nodig om je grenzen aan te kunnen geven. En als je voor jezelf opkomt dan is het natuurlijk de bedoeling dat je dit doet vanuit rust en zelfvertrouwen en niet vanuit boosheid en irritatie. Daarvoor moet je goed in balans zijn. We deden balanshoudingen. Die zorgen ervoor dat je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk meer in balans blijft. We deden een variatie op de boomhouding en de adelaar. Daarna deden we een spel. Het ging erom dat ze tijdens het spel assertief waren op een rustige en vriendelijke manier.
Tot slot deden we nog wat ontspannende liggende houdingen. De ruitenwissers en het oog door de naald. Daarna lekker Savasana.
Tijdens de creatieve activiteit moesten ze een bloem tekenen en op elk blad van de bloem hun eigen kwaliteiten schrijven.






woensdag 10 september 2014

Donderdag 11 september geen les

Deze dag gaat de les niet door. Ik zit in Limburg voor een Teacher Training. Volgende week is er gewoon weer les. Tot dan!

donderdag 4 september 2014

De zon in je hart

Als het mooi weer is, worden de meeste mensen vrolijker. Ze lachen meer, hebben positieve gedachten en zijn vriendelijker voor elkaar. Maar hoe kunnen we de zon in ons hart houden als de dagen koud en guur worden? M.a.w. hoe kunnen we positieve gedachten houden en vrolijk blijven? We beginnen de les met een korte meditatie waarbij we observeren hoe we ons op dit moment voelen. Voelen we ons vrolijk, blij of zitten er zorgen en negatieve gedachten in ons hoofd?
In tweetallen kloppen de kinderen elkaar "wakker" en vol energie. Dan doen we de zonnegroet met de krijger en de godinnen krijger tussendoor.
In de kring liggen allemaal kaarten met affirmaties erop. Affirmaties zijn positieve zinnen. De kinderen mogen hun eigen affirmatiekaart trekken. Om de beurt lezen ze hun kaart voor en daar doen we dan bijpassende houdingen bij. Zo leren we van de affirmaties dat je van bewegen een positief gevoel krijgt, dat je moet durven vertrouwen dat je een mooie toekomst tegemoet gaat, dat je makkelijk vrienden kunt maken, dat je -ook al zitten dingen soms tegen- positief moet blijven denken omdat je gedachten kracht hebben. We hebben geleerd positief over onszelf te denken als we in de spiegel kijken door dat te oefenen met de spiegel houding. We hebben geleerd dat van jezelf houden heel erg belangrijk is. Als je van jezelf houdt, word je aantrekkelijker voor andere mensen. We hebben geleerd dat nieuwe dingen leren of ondernemen soms spannend of zelfs eng kan zijn maar dat je dit gevoel om kan draaien en het kunt zien als een moment om een krachtiger en sterker mens te worden. We hebben geleerd dat we bijzonder zijn, er is immers maar één persoon op de hele wereld zoals jij! Dat het belangrijk is om uniek te blijven en dus jezelf te blijven. En we hebben geleerd om tevreden te blijven over onszelf, ook als de dingen niet lukken of niet gaan zoals we zouden willen. En natuurlijk zijn veel van deze dingen niet iets wat je meteen vlekkeloos kan toepassen maar ze zijn er zich vandaag wel van bewust geworden en dat is de eerste stap.  We hebben veel houdingen gedaan, ook een aantal pittige zoals de zijwaartse plank met je been in de boomhouding en "wild thing", de boot en de hefboom (buikspieren!) en een aantal houdingen in tweetallen zoals de titanic en de weegschaal. We hebben nog een associatie spel gedaan en tot slot een visualisatie over de ondergaande zon. Dit laatste was de inspiratie voor de creatieve activiteit: Hoe warm is jouw zon?
Met vetkrijt gingen ze hun eigen zon tekenen. Zie hieronder de resultaten...