Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


zondag 24 januari 2016

Affirmaties

We hebben in de afgelopen lessen een woord voor jaar gekozen en bedacht waar we dankbaar voor zijn. Dit helpt je positief in het leven te staan.
Deze les gaat over affirmaties. Dat zijn positieve zinnen die je zo goed in je hoofd opneemt dat je ze gaat geloven. Positieve gedachten helpen je ook om positief in het leven te staan.
We beginnen deze les met een warming-up die de kinderen zelf mogen bedenken. Elk kind bedenkt een beweging en die doen we na. We doen het op volgorde en herhalen steeds alle bewegingen. Dan zijn we warm genoeg om aan de les te beginnen.
In de kring liggen allemaal sterretjes met daarop affirmaties. Om de beurt mogen de kinderen een ster uitzoeken en de affirmatie voorlezen. We doen bij elke affirmatie een houding of een spel.
De berghouding breiden we een beetje uit. Kun je ook zo lopen? En hoe is het om tussen een rij kinderen door te lopen als iedereen naar je kijkt? We oefenen dat. We ontdekken dat rechtop lopen zelfverzekerder overkomt dan voorovergebogen lopen en naar de grond kijken.
We hebben nog lang niet alle sterren gedaan als het tijd is om te stoppen. Misschien volgende week hier mee verder of een andere keer nog eens het belang van affirmaties herhalen.
Op het eind van de les doen we een lange Savasana, wel 5 minuten. Ik zet de timer en we gaan kijken of de kinderen dit zo lang vol kunnen houden. Daarna praten we er even over. Sommige kinderen vinden het lastig om zo lang niets te doen, anderen vinden het juist heerlijk.
We sluiten de les af met het versieren van affirmatie kaartjes. Deze kaartjes mogen ze met vetkrijt en waterverf versieren. Als het droog is kunnen ze de kaartjes uitknippen en op een stapeltje leggen. Je kunt dan elke ochtend een kaartje met de affirmatie voor die dag trekken.






vrijdag 15 januari 2016

Dankbaarheid

Mensen die dankbaar zijn ervaren meer tevredenheid en geluk in hun leven. Er zijn veel dingen om dankbaar voor te zijn maar het meest belangrijke is dankbaar kunnen zijn voor de dingen die je niet kunt kopen. Dat zijn de echte geschenken in het leven. Zoals: vriendschap, de zon, je gezondheid, je familie, een compliment, etc. Je kunt ook dankbaar zijn voor materiële zaken zoals je telefoon omdat deze je in staat stelt om met je vrienden in contact te staan en kunt afspreken of je fiets omdat je dan vrijheid ervaart omdat je daarmee snel overal naar toe kunt, je huis omdat je een veilig en warm onderkomen hebt, etc.
Jezelf richten op waar je dankbaar voor bent, helpt je bewust te worden van deze geschenken en er van te genieten. Dankbaarheid betekent niet dat je moeilijkheden,  verlies of onrecht moet negeren maar het leert je OOK aandacht te schenken aan alle goede dingen die er in je leven gebeuren.
We beginnen met een dankbaarheids meditatie. Daarna tonen we dankbaarheid voor ons lichaam door deze even heerlijk wakker te kloppen waardoor de energie weer gaat stromen door je lijf. Sommige kinderen kunnen dit ook heel goed voelen.
We zijn ook dankbaar voor de zon, de kinderen vertellen waarom. Dan doen we de dru yoga zonnegroet.
Om open te staan voor alle goede dingen in het leven en dankbaar te kunnen zijn moet je een
"open" hart hebben. We doen daarom allerlei hartopeners zoals: de spidercobra, de halve maan, de sprinkhaan, de sfinx en de zwaan. En ook houdingen in tweetallen zoals de titanic op twee verschillende manieren en de kameel op verschillende manieren.
Tot slot doen we in Savasana een bodyscan waarbij we dankbaarheid sturen naar verschillende delen van ons lichaam. We bespreken na wat je dan voelt als je met zoveel aandacht naar bepaalde plekken in je lichaam gaat.
We eindigen met het maken van een dankbaarheids streng. Een streng met 10 kralen. Je kunt dan 's ochtends of 's avonds voor elke kraal iets noemen waarvoor je dankbaar bent. Als ouders kun je dit ook samen met je kinderen doen tijdens het avondeten, een mooi ritueel.