Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 22 maart 2012

De bij in het zonnetje!

Vandaag ging de les over bijen. De bijen worden bedreigd met uitsterven en dat terwijl ze zo belangrijk zijn voor ons. En dan heb ik het niet over de honing. Ik heb het over het feit dat ze voor de bestuiving van het grootse deel van onze gewassen zorgen. We hebben de bijen dus hard nodig! Kijk voor informatie op www.bijenstichting.nl  Daar kun je lezen wat je zelf kunt doen om de bij te helpen.
Tijdens de les hebben we gekeken hoe het er bij de bijen aan toe gaat. We hebben geleerd dat bijen uit een ei komen dat door de koninginnebij gelegd is. Eerst zijn ze een larve. De werksters voeden deze larven tot ze groot genoeg zijn. Dan sluiten ze de raat waar de larve in zit af en dan gaat de larve zich verpoppen. Daar kruipt dan de bij uit. Dat hebben we nagedaan met yoga houdingen; het ei, de larve en de bij die naar buiten komt gekropen. We hebben onze vleugels even bekeken en uitgestrekt en het viel niet mee om beide vleugels tegelijk te strekken.
Bijen ruiken de bloemen. We hebben een ademhalings oefening gedaan (ruikoefening). In drie keer inademen en dan langzaam uitademen. We hebben allerlei bloemhoudingen bedacht met zn allen. We hebben een massagespel gedaan met de bij die de bloem masseert. Voor de korf staan de wachters. Die bijen zorgen er voor dat er geen vreemden de korf binnen kunnen gaan. Op de foto in het boek zagen deze bijen er gevaarlijk uit. We hebben deze wachters nagedaan met de krijgerhouding en de kinderen konden zich goed inleven want ze zagen er ook heel stoer en gevaarlijk uit! We hebben het over de speciale ogen van de bij gehad. Wij hebben daarna ooggymnastiek gedaan. En nu maar hopen dat we geen spierpijn krijgen! De koninginnebij is de baas. Daar hebben we een spel meegedaan. De koningin zei welke houding we moesten aannemen. Iedereen wilde natuurlijk wel even de koningin zijn. Ter afsluiting een begeleide meditatie/visualisatie over de bij. En daarna natuurlijk zelf een bij knutselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten