Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 21 maart 2013

je lichaam en emoties

Je lichaam vertelt je hoe je je voelt. Soms is dat heel duidelijk, bijvoorbeeld bij emoties als bang zijn, blij, zenuwachtig, boos,etc. Sommige emotie voelen fijn, anderen niet. De adempauze kan je helpen op deze momenten. Het is echter ook goed om deze adempauze te nemen en even echt te voelen hoe je je voelt als het niet persé nodig is. Dat maakt het makkelijker om het toe te passen als het wel echt nodig is.
We warmen eerst ons hele lijf op van onze voeten tot onze kruin. Dan gaan we bij de verschillende lichaamsdelen houdingen bedenken. Op deze manier geven we aan al die onderdelen even aandacht.
Dan oefenen we de adempauze. Deze adempauze kun je gebruiken als emoties niet fijn voelen en je jezelf even rustig wil maken of beter geconcentreerd. Ik merk dat deze rustige oefeningen steeds beter gaan bij de kinderen!
Ter afwisseling even een spel om weer even lekker te bewegen. Rond lopen op muziek. Als de muziek stopt noem ik een lichaamsdeel. Ze moeten dan in tweetallen zo snel mogelijk dat lichaamsdeel tegen elkaar houden.
Soms zijn er dingen die je moet doen en waar je niet onderuit komt, zoals huiswerk, het houden van een spreekbeurt, je kamer opruimen. Dat kunnen moeilijke momenten zijn omdat je er geen zin in hebt of omdat je het spannend vindt. Dat zijn eigenlijk de "krokodillen"in je leven.  En zoals één van de kinderen zei: "Daar moet je dan vriendelijk voor zijn". Je moet je er niet tegen verzetten maar er vriendelijk op af gaan. Hier kan de adempauze je ook bij helpen. Als je even rustig ademt, lijkt het allemaal opeens zo erg niet meer.
We doen de krokodillen houding en  nog wat variaties die de kinderen hadden bedacht.
Tot slot lees ik nog het verhaal voor over de hazenkoning (David Dewulf). De kinderen krijgen een luisteropdracht mee. Wat heeft dit verhaal met onze yogales te maken?
Dat konden de kinderen goed vertellen! De adempauze kan je ook helpen om goed na te denken en de juiste beslissing te nemen.
Daarna zijn we de krokodillen gaan tekenen...
Deze prachtige tekening is van Alisa. Bijzonder omdat ze eerst op wilde geven omdat ze hem mislukt vond. Toch doorgezet en uiteindelijk zeer tevreden over het resultaat. En terecht!

vrijdag 15 maart 2013

de berg

Van een berg kun je iets heel belangrijks leren en dat gingen we deze les ontdekken. We begonnen met het herhalen van de berghouding. Vorige week hadden we die houding ook gedaan. Eerst gingen we onderuit gezakt staan en daarna in de berghouding. We hebben toen gekeken of we verschil voelden. En dat was zo. Ze konden vandaag nog goed vertellen hoe de berghouding voelde. Hij voelt krachtig, je krijgt er zelfvertrouwen van, het voelt stevig. Dat zijn allemaal kwaliteiten van de berg. We gingen nog meer houdingen doen die op een berg leken. Ik hoefde het de kinderen niet te vertellen. Na de les creativiteit van vorige week kwamen er heel veel ideeën over welke yogahoudingen nog meer op een berg leken. We hebben ze allemaal gedaan. Daarna deden we een spel met deze berghoudingen. Elke keer als de muziek stopte, moest je zo snel mogelijk in een berghouding gaan staan maar je moest elke keer een andere houding doen. Na dit lekkere beweegspel konden de kinderen het goed opbrengen om een meditatie te doen; de bergmeditatie. Tijdens de meditatie vertel ik over de berg en de seizoenen. N.a.v. de seizoenen deden we nog een aantal houdingen. Onder andere de beer. Een ademhalingsoefening. Daar wordt je rustig van en dat heeft de beer nodig als hij een winterslaap gaat houden.
De berg is sterk, krachtig en stabiel. Wij gingen dat ook worden door balans oefeningen te doen (de boom, het vliegtuig) en krachtige houdingen.. (de krijger, de plank).
We eindigden in de rotshouding waarbij we de affirmatie in onszelf herhaalden: "ik ben stil en krachtig als de berg".
"En wat er ook gebeurt in jouw leven, weet dat je altijd de berg kan worden wanneer je maar wilt. Te midden van alle stormen, kan jij ook stil en krachtig aanwezig zijn." (David Dewulf)

De creatieve activiteit is het kleien van een beer. Als het buiten koud of onveilig wordt dan kruipt de beer in zijn hol, in de berg. De beer helpt je eraan herinneren dat jij ook altijd naar dat veilige, rustige plekje in jezelf kunt gaan.




Creativiteit

Deze les werd er een beroep gedaan op de creativiteit van de kinderen. In de kring had ik allemaal voorwerpen gelegd waarbij ze echt goed na moesten denken over een bijpassende yoga houding. Veel yogahoudingen hebben namen van dieren omdat ze op dieren lijken. Ik had dus expres voorwerpen uitgezocht die ogenschijnlijk niets met yoga te maken hadden zoals: een deegroller, een schaar, een lepel, een potlood, een bloem, een schuifspeldje, een schroevendraaier, een steen, een veer, een dobbelsteen en nog veel meer. Na de zonnegroet mochten alle kinderen om de beurt een voorwerp kiezen waarbij ze een houding konden bedenken. Natuurlijk had ik ook bij elk voorwerp een houding bedacht voor als een kind niets kon bedenken. Maar het ging heel goed, ze kwamen met leuke originele ideeën! De tijd vloog voorbij!
Bij de creatieve activiteit werd er ook weer een beroep gedaan op hun fantasie en creativiteit. Ze mochten allemaal een flinke druppel ecoline op hun papier laten vallen. Met een rietje mochten ze de druppel uit elkaar gaan blazen. Het figuur dat dan ontstond moesten ze goed bekijken. Zagen ze er iets in? Dan mochten ze de tekening afmaken. Sommige kinderen vonden dat in het begin even moeilijk maar toen ze eenmaal door hadden wat de bedoeling was, waren ze niet meer te stoppen.