Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 20 februari 2014

Voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie is er geen yogales. Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie en tot over 2 weken!

Uithoudingsvermogen

Met de Olympische Spelen in het hoofd gaat de les deze week over uithoudingsvermogen. Uithoudingsvermogen geeft je de kracht om door te gaan wanneer er moeilijkheden komen. Dit kan tijdens het sporten maar werkt ook door in het dagelijks leven. Het heeft te maken met doorzettingsvermogen (je zet door als het moeilijk of zwaar wordt), kracht (ergens in jezelf moet je de kracht vinden om door te gaan), zelfvertrouwen (als dit lukt, groeit je zelfvertrouwen) en acceptatie (als iets niet lukt of gaat zoals je wilt, kun je dit dan accepteren en tevreden zijn met wat wel lukt en kan). We praten even over de schaatsers op de Olympische Spelen en over wat het met je doet als je voor goud gaat en zilver haalt, wat je gedachten met je doen als je helemaal stuk zit en nog een eindje door moet, etc.
We doen een warming-up op de muziek van mc Yogi. We dansen ons helemaal warm. Dan gaan we meteen door met allerlei houdingen in een flow. We doen squats, lunges, verschillende krijgerhoudingen en andere yogahoudingen in een flow, zonder rustmoment tussendoor. Dat vereist dus wat doorzettingsvermogen en doet een beroep op het uithoudingsvermogen. Dan mogen de kinderen even rusten in childspose. Daarna doen we de stoelhouding achter elkaar door en de gedraaide stoelhouding ook. Dat voel je in je bovenbenen. Wat doen je gedachten als het zwaar wordt? We doen ook de stoel tegen de muur, ook een aantal keer achter elkaar. Als ze het niet volhouden mogen ze stoppen maar ze laten een hoop uithoudingsvermogen zien! Na deze houdingen stretchen we de bovenbenen want die hebben het zwaar gehad.
We doen een spel tussendoor om even uit te rusten. Een spel waarbij het belangrijk is om goed samen te werken en niet de moed op te geven als het onmogelijk lijkt: In de knoop, uit de knoop.
Dan zijn we toe aan de laatste zware oefeningen: de buikspier oefeningen! Je krachtcentrum zit in je buik. We doen een zware oefening waarbij de voeten op een kleedje staan en we vanuit de plankhouding onze voeten naar onze handen moeten schuiven. Dat viel niet mee! En om doorzettingsvermogen te tonen, moesten ze als ze wilden stoppen er nog eentje extra doen. En als dat dan lukt, dan groeit je zelfvertrouwen! We doen nog de boot een aantal keer met een korte pauze ertussen en tot slot de dubbele beenheffing. Dan je knieën tegen je aan knuffelen en rondjes draaien om je rug te masseren. Dan nog even de ruitenwissers oefening met je benen en dan lekker met een dekentje over je heen in Savasana. Terwijl ze lekker liggen, begeleid ik ze dmv een bodyscan om alle lichaamsdelen te laten ontspannen.
De creatieve activiteit is het kleuren van de Olympische ringen en de daarbij behorende vragen beantwoorden.


donderdag 13 februari 2014

Liefde

Morgen is het Valentijnsdag dus vandaag gaat de les over liefde. We doen vandaag allemaal houdingen die het hart openen. In de kring liggen allemaal hartjes met daaraan een kaartje met een houding erop. Om de beurt mogen de kinderen een hartje pakken en dan doen we de daarbij behorende houding. We hebben de Dry-yoga zonnegroet gedaan, de boom van liefde (een aantal bewegingen achter elkaar met behulp van de ademhaling), de liefdeskrijger, the wild thing, trikonasana, de halve kameel, de wassende maan, de zwaan, de titanic en de achteroverbuiging in tweetallen. We hebben ook een bijzondere oefening gedaan: geef wat je ontvangen wilt. Eén kind zit in het midden van de kring en de anderen zitten er omheen. Iedereen houdt zijn handen op naar het kind in het midden en stuurt liefde. Het was bijzonder om te horen wat de kinderen ervaarden als ze in het midden van de kring zaten. Iedereen is natuurlijk aan de beurt gekomen. En het fijne van liefde is, het raakt nooit op er is altijd genoeg! Tot slot deden we ook nog een bodyscan. We stuurden vanuit ons hart liefde naar alle delen van ons lichaam. Heerlijk ontspannen begonnen we aan de creatieve activiteit: het maken van een hart-hanger.




zaterdag 8 februari 2014

Yoga voor de kleintjes

Als je peuters of kleuters in je familie hebt....deze afleveringen zijn zo leuk!! Lekker thuis samen met je kind yoga doen.

vrijdag 7 februari 2014

Chinees Nieuwjaar

Tijdens de beginmeditatie vertel ik het verhaal van Long, de Chinese draak. Long de draak zou door het spelen met zijn parel voor levensenergie hebben gezorgd, Chi. Hieruit is al het leven ontstaan. Draken spelen een belangrijke rol tijdens het Chinees Nieuwjaar. Draken brengen geluk en beschermen je. Als je veel geluk hebt in je leven, word je een drakenkind genoemd.
We doen het wakker worden van de draak na dmv yogahoudingen. We doen de cobra, childspose, de kat, een variatie op de kat, de draak en de draak met de staart. Dan zijn we goed opgewarmd om de drakenserie te doen. Een pittig serie houdingen in een flow. Ik vertel de kinderen over Yin en Yang. Yin houdingen zijn rustige houdingen, Yang houdingen zijn pittige, actieve houdingen. De drakenserie doen we twee keer links en rechts. Daarna rusten we even uit in childspose om Yin en Yang in balans te houden.
Elk Chinees jaar heeft een dierennaam. We doen bij elk dier van de dierenriem een houding. Bij het schaap geven we onszelf een gezichtsmassage zoals de Chinezen dat doen. We doen de aap, de os, de tijger, het paard, etc. Daarna mogen ze een "fortune cookie- kaartje" trekken waarop een boodschap voor ze staat.
Tot slot tekenen we met houtskool een draak.