Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 15 mei 2014

Ondernemingszin

Ondernemingszin betekent dat je dingen met enthousiasme onderneemt. Dat je het leuk vindt om je nieuwe ideeën uit te proberen en dat je origineel durft te zijn. Als er problemen op je pad komen zie dat als een kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Je neemt graag de leiding om je ideeën vorm te geven of iets te organiseren en je hebt het vertrouwen dat het gaat lukken.
Deze les gaan we allerlei oefeningen doen die hiermee te maken hebben. We beginnen met het enthousiasme tijdens de warming-up. Er liggen allemaal meditatie kussens verspreid door de ruimte. Op elk kussen ligt een kaartje met een houding. Op muziek dansen ze tussen de kussens door. Als de muziek stopt, probeer je zo snel mogelijk de houding te doen die bij dat kussen hoort.
Daarna gaan ze in tweetallen bij elkaar zitten. Elk tweetal krijgt een kaartje met daarop twee houdingen. Het probleem is dat er van die twee houdingen, één houding gemaakt moet worden. Het ontbreekt de kinderen op dit gebied niet aan ondernemingszin, ze gaan enthousiast de uitdaging aan en komen met originele ideeën.
Er is ook moed voor nodig om een origineel idee te laten zien aan anderen. Veel yogahoudingen hebben dierennamen. Ze krijgen nu allemaal een kaartje met een naam van een dier erop. Geen bestaande naam van een bestaande yogahouding maar een bedachte naam. Zij moeten de yogahouding erbij bedenken. Dat valt niet altijd mee want ik heb natuurlijk niet al te voor de hand liggende dieren uitgekozen. Ze hebben leuke houdingen erbij bedacht!
Daarna mochten ze weer in tweetallen gaan staan. Eén was de leider, de ander moest volgen. De leider deed allemaal yogahoudingen voor, de ander deed ze na. Daarna wisselden ze van rol. We hebben even gesproken over hoe het was om de leiding te nemen en hoe het was om te volgen. Welke rol vonden ze het prettigst en waarom? Het is leuk om te merken hoe goed de kinderen kunnen vertellen waarom ze een bepaalde rol wel of niet fijn vonden.
Het is ook belangrijk om de stilte op te zoeken om op nieuwe ideeën te komen. We doen een eindmeditatie waarbij we proberen om met de aandacht bij de adem te blijven.
Bij de creatieve activiteit maken we een doorgeef mandala. De resultaten zijn erg leuk geworden!
En speciaal voor jou Naomi: de muziek op het eind van de les: Agnes Obel met "Riverside".


Geen opmerkingen:

Een reactie posten