Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 24 september 2015

Yoga, wat is dat eigenlijk?

Yoga, wat is dat eigenlijk?
Als we aan yoga denken, denken we aan de houdingen, de asana’s. Maar dat is maar één weg van de yoga reis. Ik zal het uitleggen. Patanjali een wijze man, ook wel de “vader”van de yoga genoemd, was de eerste die opschreef wat yoga nu eigenlijk inhoudt. 
Hij schreef “yoga is citta vrtti nirodhah”. 
Citta= gedachten, vrtti=wijzigingen, nirodhah= bedwingen/onder controle houden.
Je geest(gedachten) in zijn natuurlijke staat is volledig rustig en gelukkig. Door school, werk, drukte, social media, en allerlei stress in het leven komen er allerlei gedachten in je geest waardoor deze gelukkige en rustige geest veranderd in een geest vol met zorgen, angsten en onnodige stress.

Het begint met één gedachte: 
-Morgen heb ik een prestentatie- 
En dan ontstaat er een soort sneeuwbal effect, er komen steeds meer gedachten:
-hoop dat ik er genoeg aan gedaan heb-
-ik heb er waarschijnlijk te weinig aan gedaan-
-het is vast niet goed genoeg-
-ze vinden het vast verschrikkelijk- 
-ik ben niet goed genoeg-
En weg is dat rustige gevoel....
Door met aandacht en op het ritme van je ademhaling de yogahoudingen te doen, kun je je gedachten kalmeren. Maar dat is niet de enige manier. Dat kun je allemaal lezen in het achtvoudig pad van Patanjali.
Vandaag hebben we veel houdingen gedaan. We hebben de sanskrit namen van de houdingen geleerd. In de kring lagen kaartjes met daarop de namen van de houdingen in het sanskrit. Om de beurt mochten de kinderen de houdingen proberen voor te lezen. En dat valt niet mee! Daarna deden we de houding. Eerst alleen en soms daarna met z'n twee of met z'n allen.
Daarna deden we een spel. Op elke mat werd een kaartje uit de kring gelegd. We deden een soort stoelendans. Als de muziek stopte dan moest je de houding doen die op het kaartje stond. Een uitdaging! Maar zo leerden ze snel de sanskrit namen!
Daarna hebben ze elkaar een rustgevende massage gegeven en toen was het al weer tijd voor Savasana. Dat vinden ze heerlijk, vooral met lekkere kussentjes!
Tot slot een kleine creatieve activiteit. Ze mochten de tekstballonnen zelf verder invullen en kleuren...
Dit idee is geïnspireerd op de blog van Ché Dyer: chedyer.com
Super leuke blog! Go check her out!

donderdag 17 september 2015

Begrip

Begrip houdt in dat je goed nadenkt over dingen, ook over ideeën en meningen van een ander. Begrip houdt ook in dat je nieuwe dingen leert, niet alleen op school van je juf of meester maar ook van alle andere mensen om je heen. En het houdt in dat andere mensen je aan het hart gaan, dat je je probeert te verplaatsen in een ander en je bedenkt hoe het zou zijn als jij in hun situatie zou zijn.
Stel je een wereld voor waarin alle mensen begrip voor elkaar zouden hebben, hoe zou deze wereld er dan uit zien?
De kinderen kunnen goed antwoord geven op deze vraag. Er zouden veel minder ruzies en oorlogen zijn en ook zouden de mensen alles eerlijker verdelen waardoor er geen armoede zou zijn.

We doen eerst een aantal keer de zonnegroet om lekker op te warmen.

In de kring liggen drie "zonnetjes". Er ligt een zonnetje "begrip voor elkaar", "begrip voor jezelf" en "moeite doen voor begrip".  De stralen van de zonnetjes zijn allemaal houdingen die bij dit onderwerp passen. De kinderen mogen als eerste een straal bij een zon vandaan pakken waarvan ze denken dat ze dat wel kunnen gebruiken. Het valt op dat de meeste kinderen van het zonnetje "begrip voor jezelf" een kaartje pakken. Daar moet dus aan gewerkt worden!
Het zijn veel balanshoudingen. Ten eerste omdat je balans houden niet altijd lukt en kun je dan begrip voor jezelf opbrengen als het vandaag gewoon even niet wil lukken? En ten tweede omdat deze balans houdingen je ook geestelijk in balans brengen en als je in balans bent dan kan je situaties ook beter accepteren zoals ze zijn en mild zijn voor jezelf als dat nodig is.
We doen staande balanshoudingen maar ook arm balanshoudingen.

Bij "begrip voor elkaar" doen we houdingen in tweetallen. Als je samenwerkt moet je begrip hebben voor elkaar want de één doet de dingen nu eenmaal makkelijker dan de ander. Je moet ook "voelen" hoe ver je kunt gaan in bepaalde houdingen zodat de houding ook nog prettig voelt voor de ander, zoals bijvoorbeeld bij de schouder-stretch.

Het vraagt wat inspanning in sommige situaties om begrip te tonen. Je moet er moeite voor doen om je te verdiepen in het gezichtspunt, de mening of de keuzes van een ander. Daarom doen we bij deze zon allerlei houdingen die ons kracht geven. We doen verschillende krijgers, we doen de zijwaartse plank en the wild thing.
Het uur vliegt om! We sluiten de les af met nog 2 zonnegroeten en de zijwaartse plank als krachtige houding er tussenin. Dan eindigen we met Savasana, wat ze toch allemaal wel de lekkerste houding vinden.

Veel kinderen voelen zich na de yogales erg moe. Dit heeft te maken met het feit dat ze ontspannen. Als je ontspant en rustig wordt, dan zijn lichaam en geest weer met elkaar verbonden en merk je vaak pas hoe moe je eigenlijk bent. We gunnen ons vaak niet de tijd om rustig ons lichaam te voelen, naar ons lichaam te luisteren. We gaan maar door en negeren de signalen die ons lichaam geeft. Het is fijn dat de kinderen met yoga al jong leren om "pauze" te nemen en te voelen. Dat zorgt ervoor dat ze leren op tijd de rust nemen die ze nodig hebben.


donderdag 3 september 2015

Donderdag 10 september is er geen les

Ik heb het al aan de kinderen verteld; volgende week is er geen les. Dat is dus donderdag 10 september. Daarna gaan de lessen gewoon weer door.
Tot dan!

Voeten

Deze les gaat over onze voeten, onze onderdanen. We gebruiken ze de hele dag en we verzorgen ze meestal het minst goed omdat ze meestal toch verstopt zitten in onze schoenen.
Onder je voeten zitten veel energiepunten die in verbinding staan met allerlei organen in je lichaam en ook met de chakra's. Je voeten goed verzorgen draagt dus bij tot een goede gezondheid.
We beginnen deze les onze voeten te masseren met balletjes nadat we eerst een paar zonnegroeten hebben gedaan om op te warmen.  Na één voet gedaan te hebben voelen we even het verschil tussen de voeten voor we onze andere voet masseren.
Onze voeten staan voortdurend in contact met de aarde. Ze zeggen dat je via je voeten energie kunt uitwisselen met de aarde. We doen de aarde groet, een serie rustige houdingen.
We gaan ook eens heel bewust lopen en voelen waar onze voeten de grond raken, of we verschil voelen in temperatuur van de ondergrond, etc. Een loopmeditatie dus.
Dan doen we lekker voetengymnastiek. Allemaal bewegingen met de tenen om de energie in de voeten lekker te doen stromen.
We doen de energetisch olifant om letterlijk stevig in onze schoenen (blote voeten) te komen staan. Dan staan we zo stevig dat we met gemak de boomhouding kunnen doen.
We doen allerlei staande houdingen en houdingen in tweetallen waarbij de voeten een belangrijke rol spelen. Tot slot geven we de voeten hun welverdiende rust door met onze benen tegen de muur te liggen en lekker te ontspannen.
Dan geven we onze voeten nog een massage met amandel olie.