Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


zondag 23 september 2012

Anusara Yoga Teacher Training

Donderdag 27 september en maandag 1 oktober gaan de lessen niet door wegens de Anusara Yoga Teacher Training die ik volg. Daarna is er weer gewoon les. Tot dan!

donderdag 20 september 2012

Bloemenles (kinderyoga)

Met al die prachtige herfstasters en winterviolen in de winkel kreeg ik zin om een les over bloemen te doen. Het is bijzonder dat er zoiets moois kan groeien uit een klein zaadje in de aarde. We hebben de aardegroet gedaan. Sierlijke bewegingen die gelijk gaan met je ademhaling. En natuurlijk de zonnegroet. Eerst de kinderzonnegroet en toen de "echte" zonnegroet. De kinderen mochten vanuit de kindhouding (het zaadje) een zelfbedachte bloemhouding aannemen. Die deden we dan met z'n allen weer na. Daarna mochten ze in tweetallen een bloemhouding bedenken en ook die deden we dan weer in tweetallen na. Toen gingen we met z'n allen een bloem maken, een soort mandala. De kinderen kwamen steeds met erg leuke ideeën. We hebben een spelletje gedaan met gekleurde doekjes. Zoals je vroeger thuis weleens probeerde te raden als de telefoon ging wie er belde voordat je de telefoon opnam, probeerden we nu te raden met welke kleur doek je "gemasseerd werd. Eerst mocht je raden of het een warme of koude kleur was en daarna welke kleur. Spannend en grappig om te doen. En heel bijzonder, er waren kinderen die het goed geraden hadden!
Bloemen worden gegeven bij verschillende gelegenheden. Bij vrolijke en verdrietige gebeurtenissen maar soms ook zomaar of als dank. We gingen verschillende emoties uitbeelden in tweetallen. De een probeerde de emotie zo goed mogelijk uit te beelden, de ander probeerde het te raden.
Daarna weer een aantal houdingen gedaan zoals de vlinder (waarbij we de gekleurde doekjes tussen onze tenen deden, wat een feestelijk effect gaf), de libelle, het lieveheersbeestje en de bij.
Toen hebben we nog even de bloem en de wind gedaan. De bloem ging liggen en kreeg een handdoek onder zijn hoofd. De wind tilde het hoofd met de handdoek voorzichtig op en wiegde het zachtjes heen en weer. Daarna natuurlijk wisselen van rol. Op het eind mochten ze nog een bloemenkaartje kiezen. Op de achterkant stond een kwaliteit van de kinderen. Linn vond dat de kwaliteit "geduld"niet echt bij haar hoorde. Maar tijdens het knutselen van de bloem, bleek dat ze ontzettend geduldig was met het uit elkaar pluizen van de laagjes tissue. Zo zie je maar weer! Soms helpt zo'n kaartje je inzien dat je die kwaliteit wel degelijk bezit!


maandag 17 september 2012

Verbondenheid (les jongerenyoga)

Verbondenheid met alle mensen en al het leven. Wat heeft verbondenheid te maken met yoga? Yoga betekent verbinden. Verbinden met iets dat groter is dan jezelf maar ook verbinden met je eigen lichaam en je gevoel, de verbinding tussen lichaam en geest. De verbinding met jezelf is de basis om je te kunnen verbinden met de mensen en de wereld om je heen. De ademhaling is hierbij heel belangrijk. We oefenen deze les de ujjayi ademhaling en we doen allerlei backbends van bhujangasana (cobra) tot urdhva dhanurasana. Backbends geven energie. Daarom een wat langere savasana om weer rustig te worden.

donderdag 13 september 2012

les vriendelijkheid (kinderyoga)

Eerst besproken wat vriendelijkheid is. Dat konden ze goed vertellen. Hoe kun je vriendelijk zijn naar mensen die je kent en mensen die je niet kent? Kun je ook vriendelijk zijn voor jezelf? Hoe dan?
We beginnen elkaar in tweetallen "wakker" te kloppen. We bedanken elkaar vriendelijk na afloop en bij het navoelen merken we dat ons hele lichaam tintelt. We doen vervolgens een aantal oefeningen in tweetallen. Steeds wisselen we af zodat iedereen een keer met elkaar een oefening heeft gedaan. We proberen elkaar complimenten te maken tijdens de oefeningen. Want woorden hebben kracht, een vriendelijk woord kan je dag opvrolijken! We letten ook op dat we onze eigen grenzen bewaken. We spreken af het aan te geven als iemand je te diep in de houding trekt of als een houding te lang duurt. Dat is vriendelijk zijn voor jezelf!
We doen een soort stoelendans spel. Elke keer als de muziek stopt moeten ze op het zeil gaan staan met z'n allen. In het begin gaat dat heel makkelijk. Maar elke keer vouw ik het zeil een stukje kleiner. Het wordt daardoor steeds lastiger om er met z'n allen op te staan. Ze moeten op het laatst goed samenwerken en behulpzaam zijn om met z'n allen op het zeil te kunnen staan. Ze bedenken samen slimme plannetjes tot het echt niet meer lukt.
Dan doen we nog een paar pittige houdingen zoals trikonasana (driehiekhouding), ardha chandrasana (halve maan houding), de krijger, de slang, de zwaan en het bruggetje.
Dan is er het moment van rustig worden. Waarom is dat goed voor je om rustig te worden? We praten daar even kort over en proberen dan rustig naar het "verhaaltje" te luisteren.
Tot slot maken we een vriendelijkheids armbandje. Als je het draagt helpt het je eraan te herinneren vriendelijk te zijn, voor bekenden, onbekenden en natuurlijk voor jezelf!

maandag 10 september 2012

Vriendelijkheid (jongerenyoga)

Vriendelijkheid begint eigenlijk met vriendelijk naar jezelf zijn. Hoe kan je vriendelijk voor jezelf zijn tijdens het beoefenen van yoga? Allereerst door je eigen grenzen te respecteren. Wat je vaak merkt als een oefening zwaar wordt, is dat je je gezicht gaat verkrampen, je spant je kaken aan, het heeft direct invloed op je gelaat. Dit werkt ook andersom. Als je kunt proberen je gezicht vriendelijk en zacht te houden, ook als de oefeningen zwaar of moeilijk zijn, zal je je veel beter kunnen ontspannen in de houding.
We doen de zonnegroet meerdere keren achter elkaar. We oefenen, net als vorige week, de principes van Anusara yoga; "shins in, thighs out". Eerst met een blok, dan zonder. We doen een aantal pittige houdingen achter elkaar en we proberen goed op te letten dat we vriendelijk naar onszelf toe zijn. Het is echt opvallend hoe snel je allerlei spieren in je gezicht aanspant als een oefening zwaar of moeilijk is. Ook een aantal balans oefeningen. Die vereisen de nodige concentratie. Wat als het niet lukt? Kan je dan vriendelijk naar jezelf blijven of komen er toch oordelende gedachten in je op?
Tot slot heerlijk ontspannen in Savasana.

donderdag 6 september 2012

Les over de vakantie (kinderyoga)

De eerste les na de vakantie mochten de kinderen met de vertelsteen om de beurt iets over hun vakantie vertellen. Degene die de steen heeft mag vertellen, de andere kinderen luisteren. In de kring lagen allemaal voorwerpen die iets met vakantie te maken hadden. Om de beurt mochten ze een voorwerp pakken en daar hoorde dan een yoga houding, een spel, een ademhalingsoefening of een meditatie bij.
Zo hebben we met een balletje onze voeten gemasseerd. Eerst de ene voet, dan de andere. En natuurlijk tussendoor even opgemerkt of we verschil voelden tussen de voeten nadat we er één gemasseerd hadden. We hebben de boomhouding alleen gedaan en met z'n allen zodat we elkaar een beetje konden helpen. En toen we allemaal als stevige bomen stonden, hebben we in tweetallen met de bal overgegooid in de boomhouding! Dat vereist een hoop concentratie maar dat ging echt heel goed! We hebben veel houdingen in tweetallen gedaan; de boot, de zeester, de haai, zonnen op de rots, etc. Bij de duikbril hoorde uiteraard een ademhalingsoefening. Diep inademen. je adem drie tellen vasthouden en dan zo lang mogelijk proberen uit te ademen. Bij de meeste kinderen lukte het de tweede keer om nog langer uit te blazen.
De laatste oefening was een meditatie oefening. Een liggende meditatie, alsof je lekker op je handdoek in de zon aan het strand ligt. We probeerden ons voor te stellen hoe de zon ons helemaal warm maakte van top tot teen. Daarna was het tijd voor de creatieve activiteit die over "avontuur" ging. Want vakantie is toch eigenlijk een groot avontuur!