Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 31 oktober 2013

Veerkracht

Wat betekent veerkracht?  Wanneer je te maken hebt met teleurstelling, verlies of narigheid, vind je de hoop en de moed om door te gaan.
Een stevige basis, stevige wortels zorgen ervoor dat je makkelijker met tegenslagen om kunt gaan. De storm van deze week heeft wel laten zien dat je stevige wortels moet hebben om niet om te waaien! We doen een aantal oefeningen om goed te gronden. We beginnen met de energetische olifant. Daarbij duw je je voeten steeds stevig in de grond als je je benen strekt. Je probeert als het ware de grond weg te duwen. Dan doen we de waaiboom, de boom en de boom in de wind.
Balanshoudingen helpen je om je ook in het leven meer in balans te voelen zodat je niet te snel uit je evenwicht gehaald wordt door omstandigheden en gebeurtenissen. Daarom doen wij ook wat balanshoudingen. We doen de danser, hand to toe-pose en de kraai.
Net als in een storm moet je leren te buigen zonder te breken. Je moet dus leren flexibel te zijn. We doen wat houdingen die onze flexibiliteit vergroten. Deze oefeningen werken ook weer door om in het dagelijks leven ook wat flexibeler te zijn. We doen een aantal vooroverbuigingen, we doen wat twists in tweetallen, de sprinkhaan, de zwaan en de duif. Het is leuk grappig om te merken welke oefeningen heel makkelijk gaan en welke oefeningen lastiger zijn. De kinderen zijn met alle oefeningen heel flexibel, behalve bij de vooroverbuigingen.
Als je tegenslagen ervaart is het belangrijk om positief te blijven. We doen de drakenserie, daar word je al gauw vrolijk van!
Dan geven we elkaar nog een welverdiende gezichtsmassage met gekleurde veertjes.
En dan doen we de eindmeditatie. Je hebt geestelijke kracht nodig om te herstellen in tegenspoed. Als je je gedachten kan controleren kun je ook controleren hoe je je voelt. Jij bepaalt waar je aandacht aan schenkt of niet. Zo kun je piekergedachten enigszins onder controle houden. Dat is niet makkelijk, dat moet je oefenen.
Tot slot maken we een hanger met een veer eraan die we ergens op kunnen hangen. Als we hem zien dan herinnert het ons eraan dat we veerkrachtig moeten zijn.



donderdag 17 oktober 2013

Herfstkleuren en de bijbehorende chakra's

Rood, oranje en geel. Herfstkleuren en ook de kleuren van de eerste drie chakra's. We gaan het vandaag over de chakra's hebben. Ik leg eerst uit wat chakra's zijn. We doen allemaal oefeningen die bij die chakra's horen. We beginnen met het eerste chakra, Muhadara Chakra. Ik vertel bij  elk chakra eerst waar het chakra voor staat, hoe je je voelt als het chakra in balans is en hoe het is als het chakra uit balans is. We beginnen elk chakra met een ademhalingsoefening. We staan in Tadasana en brengen onze armen op een inademing omhoog en op een uitademing met een grote boog naar beneden. We stellen ons voor dat we op de inademing rood licht inademen en op een uitademing dit rode licht als een cirkel om ons heen brengen. We hebben hierbij rode doekjes in ons hand. Dan doen we allerlei oefeningen om goed te gronden. We lopen op verschillende manieren. We lopen heel langzaam en wikkelen heel bewust onze voeten af tijdens het lopen. We observeren wat onze voeten voelen als we lopen, temperatuur verschillen tussen vloer en mat en ook verschil in hardheid, etc. We doen ook de bewegende Tadasana en oefeningen om onze benen te activeren.
Voor het tweede chakra, Svadhistana Chakra doen we allerlei oefeningen met onze heupen. We maken staand onze heupen los door opzij, van voor naar achter en cirkels te draaien en tot slot maken we een lemniscaat beweging met de heupen. Dan doen we de krokodil. We liggen op ons rug en trekken de knieën op. We laten de knieën naar links vallen en kijken naar rechts en op het ritme van de ademhaling bewegen we onze benen zo heen en weer. Na een paar keer de rugrol gedaan te hebben komen we tot zit. Dan doen we de vlinderhouding met allerlei variaties en natuurlijk de gekleurde doekjes, dit keer oranje doekjes. We doen de boot een aantal keren. Dat voel je wel die buikspieren! En dan geven ze elkaar een massage met de oranje doekjes.
Het derde chakra, Manipura Chakra heeft de kleur geel. We gingen de romp rekken, we deden Matsyendrasana met de disco twist en de danser. Daarna deden we Parsvakonasana met een armbeweging waarbij we de doekjes in ons hand hadden, dat maakte het heel sierlijk. In de kaarshouding in tweetallen gaven we elkaar de gele doekjes door. Tot slot hebben we nog even gejongleerd met de gekleurde doekjes, dat vereiste de nodige concentratie!
Als afsluiting deden we een adem-lichaamsscan met de kleuren van de chakra's.
Als creatieve activiteit hebben we armbandjes gemaakt van de kleuren rood, oranje en geel.


donderdag 10 oktober 2013

De gebarsten kruik, een verhaal over uniek zijn

N.a.v. de kinderboekenweek lees ik het verhaal "De gebarsten kruik" voor aan de kinderen. Welke boodschap zit er in dit verhaal? We praten hier even over. Je kunt naar imperfecties kijken als negatief maar je kunt er ook van een andere kant naar kijken waardoor het misschien iets positiefs heeft. Bijvoorbeeld: iemand die ijdel is, zorgt goed voor zichzelf, iemand die arrogant is heeft gewoon veel zelfvertrouwen, iemand die druk is is enthousiast, etc.
We doen wat houdingen waarbij we de dingen ook eens van de andere kant bekijken. We doen wat twisten in tweetallen en de hondhouding.
Belangrijk is dat je tevreden bent met wie je bent en hoe je bent. Soms wil je er graag bijhoren en doe je dingen die helemaal niet bij je passen. Daar ga je je slecht van voelen en andere mensen merken vaak toch dat je niet helemaal jezelf bent. De duifhouding helpt je daarbij. Deze houding zorgt ervoor dat je jezelf accepteert zoals je bent en dat je niet over je eigen grenzen gaat om erbij te horen.
Daar heb je ook wel wat moed en zelfvertrouwen voor nodig. We doen de krijger II en we dagen onszelf een beetje uit met Ardha Chandrasana.
Vaak hebben anderen waardering voor mensen die zichzelf durven te zijn en anders durven te zijn. Je mag dus laten zien wie je bent! Een open houding helpt hierbij, je durft te laten zien wat je denkt en wat je voelt. We doen de brug en het wiel. Het is altijd grappig om te zien hoe makkelijk kinderen en tieners het wiel doen terwijl het voor veel volwassenen een lastige houding is.
Je moet een balans zien te vinden tussen wie je bent en wie je wilt zijn of hoe je bent en hoe je wilt zijn.   En de balans tussen jezelf blijven en meedoen met de anderen. Daarom doen we wat balans houdingen. We doen de danser en de "hand to toe-pose". Dat viel niet mee!
Creativiteit helpt je jezelf te laten zien, jezelf te accepteren en lak te hebben aan wat anderen ervan vinden. Dat is niet altijd makkelijk maar wel te leren door het gewoon te doen. De kinderen moeten in tweetallen een niet bestaande yogahouding bedenken. Nou aan creativiteit in deze groep geen gebrek!
Als je het goede in andere mensen kunt zien, vooral in mensen waarmee je moeite hebt dan zal je merken dat er een ander soort energie ontstaat tussen jullie. Het lijkt wel of je het dan opeens beter met elkaar kunt vinden. Probeer het maar eens uit met iemand waar je moeite mee hebt. Als het je lukt om anderen te accepteren hoe ze zijn, lukt het je makkelijker om ook jezelf te accepteren hoe je bent met al je goede en minder goede eigenschappen.
We doen bij de eindmeditatie een hartenwens. Eerst sturen we een hartenwens aan onszelf, dan aan iemand waar we af en toe moeite mee hebben.
Tot slot mogen de kinderen de vrouw uit het verhaal tekenen met haar kruiken. Ze mogen daarbij hun goede en minder goede eigenschappen opschrijven want al die eigenschappen maken je zoals je bent: UNIEK!

donderdag 3 oktober 2013

Vriendelijkheid

Vandaag ging de les over vriendelijkheid. Nadat we besproken hadden wat vriendelijkheid is, deden we een rondje met de vertelsteen. Iedereen mocht vertellen wie er vriendelijk voor hen was geweest. Om vriendelijk te kunnen zijn voor een ander, moet je eerst leren vriendelijk te zijn voor jezelf. Jezelf aardig vinden. Hiervoor doen we oefeningen voor het eerste chakra. Dat stimuleert ons zelfvertrouwen. We doen wat oefeningen uit de Kundalini yoga. De bewegende kraai, de kikker en de dynamische tang. Best pittige bewegingen maar ze hielden het goed vol. Tijdens de bewegende kraai, las ik een tekstje voor over "erbij horen". Door daarna te luisteren, lijkt de oefening minder lang te duren. Daarna deden we krijger II en I waarbij we affirmaties in ons hoofd zeiden. ( "ik ben waardevol" en "ik ben vol vertrouwen".)
Als je vriendelijk bent glimlach je en groet je andere mensen. Lachen maakt je sowieso vrolijk en daardoor ook vriendelijker. We doen wat lachyoga tussendoor. De kinderen liggen met hun hoofd op elkaars buik en luisteren naar lachende mensen op de cd waardoor ze vanzelf ook in de lach schieten, waardoor buiken gaan schudden en er nog meer gelachen wordt omdat dat natuurlijk een grappig gevoel is als je er met je hoofd op ligt. Ik doe niet mee maar krijg vanzelf ook de slappe lach als ik iedereen zo hoor grinniken.
Als je vriendelijk bent neem je de moeite om andere mensen te leren kennen en sta je jezelf ook toe om anderen jou te laten leren kennen. Wij doen een spel om elkaar beter te leren kennen. Om de beurt doen we een yogahouding en zeggen dan iets over onszelf, bv: ik heb een huisdier of ik hou van tekenen. Als anderen dat ook hebben of ook vinden gaan ze in dezelfde houding staan. De kinderen mogen zelf bedenken welke yogahouding ze gaan doen. Ze bedenken allemaal andere houdingen. Zelfs Yael die vandaag voor het eerst meedoet, weet originele houdingen te bedenken. Echt goed!
Als je vriendelijk bent, help je ook andere mensen. Wij gaan elkaar helpen in de houding. De kinderen doen in tweetallen verschillende houdingen en helpen elkaar hierbij. Bij de voorbereidende handstand (L-pose) tegen de muur ondersteunen ze elkaar door de handen op de schouderbladen te houden en in de hondhouding geven ze elkaar een extra steuntje door elkaar dieper in de houding te duwen, etc.
Vriendelijkheid betekent dat je ook vriendelijk bent tegen vreemden en tegen mensen die er anders uitzien of zich anders gedragen. Wij sluiten de les daarom af met een meditatie waarbij we een hartenwens sturen naar alle kinderen op de wereld. En omdat we zelf ook één van die kinderen zijn, gaat de wens ook naar onszelf toe. De kinderen vertelden dat ze dat fijn vonden om te doen, het gaf een goed gevoel.
In de kring lagen allemaal spreuken over vriendelijkheid, omgekeerd dus niet zichtbaar. Ze mochten met hun linkerhand, hun gevoelshand, een spreuk pakken. Ze lazen ze voor en daarna gingen we naar de creatieve activiteit. Ze mochten hun hand omtrekken en op elke vinger opschrijven welke goede, vriendelijke eigenschappen ze hebben. In de handpalm konden ze nog een tekening maken die met vriendelijkheid te maken had. Ter inspiratie had ik plaatjes neergelegd. De kinderen zijn echter zo creatief dat dat eigenlijk niet eens nodig was. De spreuk mochten ze erbij plakken. De resultaten zijn erg leuk geworden!
"Vriendelijkheid is moeilijk weg te geven, je krijgt het bijna altijd weer terug!"