Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 31 oktober 2013

Veerkracht

Wat betekent veerkracht?  Wanneer je te maken hebt met teleurstelling, verlies of narigheid, vind je de hoop en de moed om door te gaan.
Een stevige basis, stevige wortels zorgen ervoor dat je makkelijker met tegenslagen om kunt gaan. De storm van deze week heeft wel laten zien dat je stevige wortels moet hebben om niet om te waaien! We doen een aantal oefeningen om goed te gronden. We beginnen met de energetische olifant. Daarbij duw je je voeten steeds stevig in de grond als je je benen strekt. Je probeert als het ware de grond weg te duwen. Dan doen we de waaiboom, de boom en de boom in de wind.
Balanshoudingen helpen je om je ook in het leven meer in balans te voelen zodat je niet te snel uit je evenwicht gehaald wordt door omstandigheden en gebeurtenissen. Daarom doen wij ook wat balanshoudingen. We doen de danser, hand to toe-pose en de kraai.
Net als in een storm moet je leren te buigen zonder te breken. Je moet dus leren flexibel te zijn. We doen wat houdingen die onze flexibiliteit vergroten. Deze oefeningen werken ook weer door om in het dagelijks leven ook wat flexibeler te zijn. We doen een aantal vooroverbuigingen, we doen wat twists in tweetallen, de sprinkhaan, de zwaan en de duif. Het is leuk grappig om te merken welke oefeningen heel makkelijk gaan en welke oefeningen lastiger zijn. De kinderen zijn met alle oefeningen heel flexibel, behalve bij de vooroverbuigingen.
Als je tegenslagen ervaart is het belangrijk om positief te blijven. We doen de drakenserie, daar word je al gauw vrolijk van!
Dan geven we elkaar nog een welverdiende gezichtsmassage met gekleurde veertjes.
En dan doen we de eindmeditatie. Je hebt geestelijke kracht nodig om te herstellen in tegenspoed. Als je je gedachten kan controleren kun je ook controleren hoe je je voelt. Jij bepaalt waar je aandacht aan schenkt of niet. Zo kun je piekergedachten enigszins onder controle houden. Dat is niet makkelijk, dat moet je oefenen.
Tot slot maken we een hanger met een veer eraan die we ergens op kunnen hangen. Als we hem zien dan herinnert het ons eraan dat we veerkrachtig moeten zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten