Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 28 november 2013

Sinterklaasles

Volgende week is het 5 december. Dan is er geen yogales. Daarom deze week een beetje een feest. We begonnen met een pittige warming-up op de Pietenbeat. De kinderen mochten om beurten bewegingen bedenken. Er werd flink gesprongen en gedanst! Buiten adem begonnen ze dus aan de Pieten work-out. Een serie houdingen achter elkaar in een flow. Met een aantal pittige houdingen erin, o.a. Vasisthasana (de zijwaartse plank) en Ashva Sanchalanasana (hoge hardlopers houding) en allerlei variaties in de hond. Daarna deden we een spel. In de zak van Sinterklaas zaten allemaal papiertjes. Daar stonden woorden op. In tweetallen moesten ze het woord uitbeelden, zoveel mogelijk gebruik makend van bestaande yogahoudingen. De andere kinderen moesten dan raden welk woord er uitgebeeld werd. Er zaten makkelijke woorden in de zak maar ook moeilijke woorden, zoals b.v. openhaard. Hoe beeld je dat uit? Nou ik kan je vertellen dat hadden de meiden heel goed gedaan! Het is leuk om te zien hoeveel fantasie de kinderen hebben en vooral ook hoeveel plezier ze er in hebben om dat samen te bedenken.
Gelukkig had ik veel woorden in de zak gestopt want ze konden er geen genoeg van krijgen!
Daarna deden we nog een reactie spel, een rijmspel. Ik had allemaal rijmwoorden genoemd en met de kinderen samen bedachten we bij elk woord een houding. We oefenden de woorden eerst even: als ik het woord noemde dan moesten ze in die houding gaan staan. Daarna maakten we het een beetje moeilijker. Ik noemde een woord en ze moesten de houding van het rijmwoord uitvoeren. Sommige houdingen waren ook nog in tweetallen dus dat maakte het nog lastiger. Eerst noemde ik de woorden, later mochten de kinderen om de beurt ook de woorden noemen. Het ging snel achter elkaar, dus behalve dat je snel moest reageren was het ook best intensief.
Tot slot gingen we van pepernoten en snoepgoed een mandala maken met een kopje thee erbij.  Je begrijpt dat de kinderen niets liever wilden dan er wat van snoepen dus nadat ik een foto had gemaakt van de mandala's mochten ze hem opeten. Dat hadden ze na zo'n intensieve les wel verdiend!
Hieronder de prachtige mandala's van de kinderen….








donderdag 21 november 2013

Naastenliefde

Naastenliefde houdt in dat het welzijn van anderen je aan het hart gaat en dat je je best doet om hun leven te veraangenamen. Je houdt rekening met anderen. Je toont liefde en betrokkenheid als iemand verdrietig is of hulp nodig heeft. De acties op de tv voor de Filippijnen heeft laten zien dat er een hoop naastenliefde is. Zelfs kinderen komen aan de deur om zelfgebakken muffins te verkopen om zo geld op te halen voor de Filippijnen.
In het Boeddhisme hechten ze veel waarde aan mediteren, het vergroot naastenliefde en compassie.
Wij beginnen deze les ook met een meditatie. Een meditatie van Deepak Chopra.
Dan doen we allemaal houdingen in tweetallen. De één doet de houding, de ander helpt om te ondersteunen of dieper in de houding te komen. We beginnen met de zonnegroet als warming-up en daarna doen we de hond, de slang, de zwaan, de vis, de brug en het wiel. Daarna geven de kinderen elkaar om de beurt een massage bad. Eén kind ligt op zijn buik op de mat, de anderen zitten er allemaal omheen en iedereen gaat tegelijk masseren, iedereen masseert dus een ander deel van het lichaam. Alle kinderen komen aan de beurt.
Dan doen we nog de dynamische vooroverbuiging in tweetallen en dan Savasana.
We hebben een bijzondere creatieve activiteit. De kinderen moeten in tweetallen een tekening maken. Ze houden samen één potlood vast en mogen niet praten. Ze krijgen de opdracht om samen een huis te tekenen en een boom. Daarna moeten ze samen een dier tekenen, ze mogen zelf weten welk dier maar ze mogen niet praten. Dat zorgt voor een hoop lol. Een paar resultaten zie je hieronder.



donderdag 14 november 2013

Enthousiasme

Als je enthousiast bent, ben je vrolijk en gelukkig. Je stort je met hart en ziel op je bezigheden. Je geniet van wat je doet.
We beginnen de les met een meditatie waarin we observeren hoe we ons voelen. Als je je moe voelt is het lastiger om enthousiast te zijn. Daarom gaan we elkaar eerst even lekker wakker kloppen zodat de energie weer door ons hele lijf gaat stromen. Als je enthousiast bent, zie je de dingen van de zonnige kant. We doen de zonnegroet en bedenken van te voren even waarvoor we nog wel wat enthousiasme zouden kunnen gebruiken. Met die intentie doen we de zonnegroet.
We doen deze les ook veel achterover buigingen. Deze houdingen maken je vrolijk, openen je hart en geven energie. Allemaal dingen die je helpen om enthousiast te zijn. We beginnen met de kat om onze rug alvast even lekker soepel te maken. Dan doen we de cobra, de haai, de zwaan.  We doen de kameel op 2 manieren in tweetallen. En tot slot doen we het wiel. We doen de houdingen met de gezichten naar elkaar toe, dat geeft een hoop lol. Nadat we even in childspose gelegen hebben gaan we een spel doen. Het drakenspel. Daar werden ze enthousiast van! En ze kregen weer een hoop energie! Daarna deden we de drakenserie, dit keer in tweetallen. Het ziet er uit als een prachtige dans die je samen doet. Best pittig zo'n serie dus daarna weer even iets luchtigs. De boomhouding. Maar om enthousiast te blijven voor deze houding, moet je af en toe weer even iets anders verzinnen. We gingen overgooien met een blok terwijl we in de boom stonden. Dat viel nog niet mee. Er waren een hoop omgevallen bomen! Toen nog een bekende houding, net even anders. De boothouding maar dan met z'n drieën. Voor we naar Savasana gingen, gaven we onszelf nog een gezichtsmassage. Als je daar niet enthousiast van wordt! Ze hadden een hoop lol want het leverde heel wat gekke bekken op zo'n gezichtsmassage! Tijdens Savasana hebben ze opnieuw geobserveerd hoe ze zich voelden en of ze zich anders voelden dan aan het begin van de les.
Tot slot de creatieve activiteit. Je eigen naam met mooie letters schrijven. Ik had wat voorbeelden meegenomen ter inspiratie. Ze gingen enthousiast aan het werk en de resultaten waren prachtig en allemaal anders. Helaas vergeten foto's te nemen...

donderdag 7 november 2013

Water

Deze week is het de internationale water week. Dat houdt in dat landen van over de hele wereld bij elkaar komen en alle problematiek wat betreft water bespreken en kennis uitwisselen. Nederland is een waterland en wij hebben ook veel expertise op dit gebied en worden dan ook vaak om hulp gevraagd door andere landen. Best iets om trots op te zijn voor zo'n klein kikkerlandje! Niet alle landen hebben zoveel water als wij. In veel landen moet je diep graven om bij water te komen. We doen daarom de aardegroet. We doen ook allemaal houdingen die iets met water te maken hebben, nl: de boot, de vis, de haai, de brug en de golf in tweetallen. Water hoort ook bij het tweede chakra. Dit chakra zorgt voor creativiteit en flow. Wij doen de neerwaartse en de opwaartse hond in een flow.
De maan is van invloed op het water op onze planeet. De maan zorgt voor eb en vloed. We doen de maangroet, een best ingewikkelde serie houdingen achter elkaar. Dat ging niet slecht voor de eerste keer! Het is ook heerlijk om te dobberen op het water. Dat gaan we ook doen. Drie kinderen gaan op handen en knieën zitten en één kind gaat er overheen liggen. Dan gaan de kinderen ongelijk de kat houding doen waardoor degene die erop ligt gaat "dobberen"op de golven. Natuurlijk mag iedereen even dobberen! Een leuke ervaring!
We hebben ook de buikademhaling geoefend. De ademhaling die je rustig maakt. Om goed te kunnen zien of je naar je buik toe ademt, kregen alle kinderen een eend op hun buik. Ze moesten met hun ademhaling golven maken voor het eendje. Daarna deden we een geleide visualisatie over een boottocht over de rivier.
Tot slot vertelde ik over waterkristallen en de invloed van woorden op water. Er zijn mensen die er van overtuigd zijn dat dit zo is en er zijn mensen die dit onzin vinden. Om te kijken of het echt zo is hebben we een test gedaan. Eén kan met water met een woord (een vriendelijk woord), één kan met water zonder woord. Zouden we echt verschil kunnen proeven? Op één kind na konden alle kinderen verschil proeven. Water met een vriendelijk woord proeft volgens de kinderen iets zoeter. Waar of niet, het is een leuk idee. Wat voor mooie woorden kan je wel niet allemaal in je water stoppen?! Ik had plaatjes meegenomen van getekende waterkristallen. Dat gingen wij ook doen. De kinderen mochten allemaal met vetkrijt een kristal tekenen en het woord erbij schrijven. Daarna zijn we er met ecoline overheen gegaan. De resultaten zijn prachtig geworden!