Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 30 januari 2014

Eerlijkheid

Ik begin met het voorlezen van het verhaal van het eerlijke meisje (in het kader van de nationale voorleesweek). Naar aanleiding van het verhaal vraag ik of ze weten wat het thema van de les is.
Wat heeft eerlijkheid nu met yoga te maken? Yoga is lang voor onze jaartelling ontstaan. Het werd een manier van leven. Patanjali heeft deze leefregels opgeschreven in het achtvoudig pad. Het eerste pad zijn de vijf Yama's. Yama's zijn regels om slechte gewoontes te voorkomen: geweldloosheid, de waarheid spreken (eerlijkheid), niet stelen, zelfcontrole (matigheid) en begeerteloosheid (afstand doen van hebzucht, altijd maar meer willen). Wij gaan het dus vandaag hebben over eerlijk zijn.
Om eerlijk te kunnen zijn is het belangrijk dat je eerste drie chakra's in balans zijn. We beginnen bij het eerste chakra (wortel chakra), dat staat voor je veilig voelen en vertrouwen hebben. Wanneer je je veilig voelt, durf je je mening te geven en jezelf te zijn. We doen allerlei houdingen die met dit chakra te maken hebben zoals de energetische olifant, de kikker en de dynamische vooroverbuiging. De bijbehorende affirmatie: Ik heb vertrouwen.
Het tweede chakra (heiligbeen chakra) heeft te maken met creativiteit,  je emoties en schaamte. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om niet geaccepteerd te worden al je jezelf bent. Eerlijkheid betekent het erkennen van je fouten, zelfs wanneer je weet dat je iemand anders er mee teleurstelt of boos maakt. Jezelf accepteren zoals je bent. De bijbehorende affirmatie: Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
We doen de heupdraai, de vlinder, de brug en de tafel.  We doen ook een spel: de blinde beeldhouwer. In tweetallen doen we nog een twist en de boot houding.
Het derde chakra (navel of zonnevlecht chakra) staat voor eigenwaarde, hoe je over jezelf denkt. Durf je jezelf te zijn en je niet anders voor te doen dan je bent? En hoe zijn je gedachten over jezelf? Geeft dat stemmetje in je hoofd vaak kritiek? We doen de danser, de maansikkelhouding, de bewegende ademhaling, de strekhouding en de gedraaide buikhouding. De bijbehorende affirmatie: Ik ben waardevol.
Tot slot de creatieve activiteit. Als je eerlijk bent, ben je open. We maken een vorm open zodat het een unieke vorm wordt. Ze zijn allemaal verschillend geworden en allemaal waardevol!



vrijdag 24 januari 2014

Ganesha

Deze les hebben we het gehad over de god Ganesha die je in veel yogascholen ziet staan. Het is een vrolijk ogende god met het hoofd van een olifant. Hij verwijdert hindernissen op je pad en zorgt er dus voor dat dingen voorspoedig verlopen. Maar hij draagt ook veel symbolen bij zich die ook allemaal weer een betekenis hebben en deze symbolen hebben we deze les ook eens onderzocht. Wat kunnen we daar van leren?
Eerst heb ik het verhaal verteld over hoe Ganesha aan zijn olifantenhoofd is gekomen. Daarna hebben we gekeken wat Ganesha allemaal in zijn handen heeft en wat hij allemaal bij zich draagt. We hebben de betekenis van de symbolen besproken en daar houdingen bij gedaan.
Zijn dikke buik staat symbool voor het verteren van alles wat het leven te bieden heeft, de goede en slechte dingen. We hebben hierbij een meditatie gedaan waarbij we onze emoties gingen onderzoeken en de daarbij behorende gevoelens in ons lichaam. Zeker lastige emoties willen we vaak niet voelen en we drukken ze weg. Deze meditatie helpt om vriendelijk om te gaan met lastige emoties.
Ganesha leert ons ook om verder te kijken dan de imperfecties. Kunnen we anderen accepteren zoals ze zijn met al hun tekortkomingen? Kunnen we onszelf accepteren zoals we zijn met al onze tekortkomingen? We doen de vooroverbuiging. Een houding waarbij we onszelf gauw vergelijken met anderen. Kom ik net zo ver als de ander ….? We proberen tijdens deze houding te accepteren hoe ver we komen in deze houding. Daarna doen we allerlei houdingen in tweetallen waarbij het soms lastig is om de oefening uit te voeren als de ander iets minder flexibel is dan jijzelf. Kun je dat accepteren en de ander in zijn waarde laten?
De muis aan zijn voeten staat symbool voor het onder controle houden van je verlangens. Ganesha gebruikt de muis als vervoersmiddel, hij bepaalt welke kant de muis op moet, hij is de baas. Er is niets mis met verlangens, zolang je niet ongelukkig wordt als deze verlangens niet vervuld worden. Zorg dat je kunt genieten van wat er wel is en laat je verlangens niet de baas over jou worden.
Zijn hand rechts onder houdt hij in Abhaya Mudra. Dat is het gebaar van moed. Het symboliseert Ganesha's zegen en bescherming op jouw levenspad, vooral jouw spirituele pad. We doen de poort naar geluk-houding.
Het wordt te veel werk om alle symbolen en bijbehorende houdingen te vertellen die we gedaan hebben maar dit geeft wel een indruk van de les. Tot slot draagt hij in zijn linkerhand een soort bal. Het is een modak, een lekkernij dat je krijgt als beloning als je regelmatig mediteert. Het lekkers staat symbool voor alle voordelen die je wint door regelmatig te mediteren. We eindigen de les dan ook met nog een meditatie.
Daarna mogen ze Ganesha inkleuren.



donderdag 16 januari 2014

Gemoedsrust

Gemoedsrust is de rust van de geest, een blijvend gevoel van vertrouwen en geloof dat alles goed is.
Om de geest tot rust te brengen beginnen we met een meditatie waarbij we de aandacht naar onze ademhaling brengen. Elke keer als er gedachten komen, proberen we hier niet in mee te gaan maar onze aandacht weer terug te brengen naar de ademhaling. Als sms-jes die je wel ziet maar niet opent. Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig mediteren helpt tegen piekeren, je zorgen maken en negatieve gedachten. Mensen die regelmatig mediteren staan positiever in het leven.
Positieve gedachten hebben is niet altijd makkelijk, vooral niet als ze over jezelf gaan. We doen "de spiegel". Een vloeiende beweging waarbij je hand een spiegel moet voorstellen. Elke keer als we in deze spiegel kijken tijdens de oefening, geven we onszelf een compliment. Misschien kunnen de kinderen zichzelf aanwennen om elke keer als ze echt in de spiegel kijken zichzelf een compliment te geven. We doen de dru-yoga zonnegroet, zachte yogahoudingen achter elkaar waar je rustig van wordt. Ook doen we een massage in drietallen. Eén ligt op zijn buik in het midden, de andere twee zitten ernaast en doen de massage. Daarna wisselen ze zodat iedereen aan de beurt komt voor een massage. Massages ontspannen en maken dus ook de geest rustig. Om ervoor te zorgen dat zorgen en angsten je niet uit je evenwicht halen doen we een aantal balanshoudingen achter elkaar. We doen ook nog wat kalmerende en rustgevende vooroverbuigingen. Vertrouwen hebben in jezelf en in anderen helpt je gemoedsrust te vergroten. We doen een oefeningen met z'n allen tegelijk waarbij we op de anderen moeten vertrouwen anders lukt de oefening niet. Het duurde even maar uiteindelijk lukte het!
Dan doen we de eindmeditatie. Nu brengen we onze aandacht niet naar de ademhaling maar naar een affirmatie: ik heb vertrouwen. Na de meditatie mogen ze een kaartje trekken met daarop een affirmatie.
We sluiten de les af met het maken van een armbandje. We maken daarin vijf knopen. Elke avond kunnen ze dan voor elke knoop iets noemen waar ze die dag blij van werden. Zo leren ze positief denken wat ook weer bijdraagt aan gemoedsrust.
Ik wens iedereen een week met veel gemoedsrust!


donderdag 9 januari 2014

Nieuwjaarsles

We beginnen de les met een geleide meditatie. Tijdens de meditatie worden de kinderen zich bewust van hun goede voornemens of wensen voor het nieuwe jaar. Na de meditatie doen we een rondje met de vertelsteen waarbij ze mogen vertellen welke wensen of voornemens ze voor dit jaar hebben. Het is bijzonder om te horen wat voor mooie voornemens en wensen de kinderen noemen!
In het midden ligt een schaal met daar omheen allemaal deugdenkaarten. De kinderen mogen allemaal een deugd voor dit jaar pakken maar voordat we dat doen, doen we eerst een aura reining zodat ze helemaal zichzelf zijn. De kinderen pakken allemaal een kaart en lezen deze waarna iedereen even vertelt welke deugd ze hebben getrokken. De kaarten hebben we straks weer nodig bij de eind activiteit.
Het nieuwe jaar is een frisse, nieuwe start. We doen daarom de zonnegroet. De zonnegroet zorgt ervoor dat je energie weer gaat stromen en je wordt er blij van.
In het midden liggen ook allemaal nieuwjaarswensen voor de kinderen. Om de beurt mogen ze een bloem pakken met daarop een deugd die ik ze toewens voor het nieuwe jaar. Bij deze deugden horen houdingen die we dan uitvoeren. De woorden zijn: kracht, doelgerichtheid, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, veerkracht, enthousiasme, dankbaarheid, liefde en creativiteit. We doen de krijger, balanshoudingen, de dru-yoga zonnegroet, de bewegende kraai, de spiegel (een oefening voor zelfvertrouwen), houdingen in tweetallen en onderlinge massage. Tot slot doen we de creatieve activiteit. We gaan de deugd die we hebben getrokken op een kaartje schrijven en versieren. De mooiste zin van de deugden kaart mogen ze op de achterkant van de kaart schrijven. Dit kaartje kunnen ze dan ergens neerzetten waar ze er regelmatig aan herinnerd worden.


zondag 5 januari 2014

Gelukkig Nieuwjaar!!

Ik wens iedereen een heel gelukkig, gezond en liefdevol 2014!
Hoop dat iedereen een leuke vakantie heeft gehad en weer zin heeft in yoga. Donderdag 9 januari begint de les weer. Hoop jullie allemaal weer te zien!