Ik begin met het voorlezen van het verhaal van het eerlijke meisje (in het kader van de nationale voorleesweek). Naar aanleiding van het verhaal vraag ik of ze weten wat het thema van de les is.
Wat heeft eerlijkheid nu met yoga te maken? Yoga is lang voor onze jaartelling ontstaan. Het werd een manier van leven. Patanjali heeft deze leefregels opgeschreven in het achtvoudig pad. Het eerste pad zijn de vijf Yama's. Yama's zijn regels om slechte gewoontes te voorkomen: geweldloosheid, de waarheid spreken (eerlijkheid), niet stelen, zelfcontrole (matigheid) en begeerteloosheid (afstand doen van hebzucht, altijd maar meer willen). Wij gaan het dus vandaag hebben over eerlijk zijn.
Om eerlijk te kunnen zijn is het belangrijk dat je eerste drie chakra's in balans zijn. We beginnen bij het eerste chakra (wortel chakra), dat staat voor je veilig voelen en vertrouwen hebben. Wanneer je je veilig voelt, durf je je mening te geven en jezelf te zijn. We doen allerlei houdingen die met dit chakra te maken hebben zoals de energetische olifant, de kikker en de dynamische vooroverbuiging. De bijbehorende affirmatie: Ik heb vertrouwen.
Het tweede chakra (heiligbeen chakra) heeft te maken met creativiteit, je emoties en schaamte. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn om niet geaccepteerd te worden al je jezelf bent. Eerlijkheid betekent het erkennen van je fouten, zelfs wanneer je weet dat je iemand anders er mee teleurstelt of boos maakt. Jezelf accepteren zoals je bent. De bijbehorende affirmatie: Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
We doen de heupdraai, de vlinder, de brug en de tafel. We doen ook een spel: de blinde beeldhouwer. In tweetallen doen we nog een twist en de boot houding.
Het derde chakra (navel of zonnevlecht chakra) staat voor eigenwaarde, hoe je over jezelf denkt. Durf je jezelf te zijn en je niet anders voor te doen dan je bent? En hoe zijn je gedachten over jezelf? Geeft dat stemmetje in je hoofd vaak kritiek? We doen de danser, de maansikkelhouding, de bewegende ademhaling, de strekhouding en de gedraaide buikhouding. De bijbehorende affirmatie: Ik ben waardevol.
Tot slot de creatieve activiteit. Als je eerlijk bent, ben je open. We maken een vorm open zodat het een unieke vorm wordt. Ze zijn allemaal verschillend geworden en allemaal waardevol!
Yogalessen
Kinderyoga en tieneryoga
Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.
Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.
Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.
Yoga voor volwassenen
De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten