Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 27 maart 2014

Dans-yoga

Vandaag is het internationale theaterdag. Ik wilde dus iets met theater doen. Maar wat lijkt het meest op yoga? Ik kwam uit op dans. Een serie yogahoudingen achter elkaar in een flow is als een dans. De kinderen kennen de zonnegroet en de drakenserie al. We begonnen met deze twee series om een beetje het dansgevoel te krijgen en als warming-up.
In de kring lagen 4 stapeltjes met yogahoudingen die samen tot een "dans" gemaakt konden worden. Elke stapel had een thema, zoals: kamelendans en krijgerdans, etc. De kinderen vormden tweetallen en kozen een thema. Ze gingen samen een dans maken van de yogahoudingen die op de kaartjes stonden. Ze mochten er houdingen bij bedenken maar deze houdingen moesten in elk geval in de dans voorkomen. De kinderen zijn druk aan het overleggen en oefenen gegaan. Dat was leuk om te zien. Toen ze klaar waren hebben ze hun dans voor gedaan aan de rest van de groep en daarna deden we de dans met z'n allen. Zo kwamen alle groepjes aan de beurt. Er kwamen mooie dansen uit!
Toen deden we een spel tussendoor: "Ra, ra, wie ben ik?" In tweetallen. Naomi en Denise waren wat eerder klaar dan de rest dus die hebben bij de laatste thema kaartjes nog een serie bedacht. Dat hadden ze heel goed gedaan met zelfs nog wat extra houdingen erbij die niet op de kaartjes stonden .
Het was leuk om te zien hoe elk groepje enthousiast aan de slag ging bij het bedenken van een dans.
We eindigden met een meditatie oefening waarbij we naar het geluid van de gong gingen luisteren. De kinderen mochten hun hand omhoog doen als ze het geluid niet meer hoorden en dan mochten ze proberen naar de stilte te luisteren. Luisteren naar de stilte is best lastig maar bij navraag bleek het alle kinderen gelukt te zijn.
Bij de creatieve activiteit mochten de kinderen zentangle figuren maken. Een heerlijke bezigheid om je gedachten rustig te maken.





vrijdag 21 maart 2014

Uit je hoofd, in je lichaam

Bij het nemen van beslissingen en keuzes zijn we vaak geneigd om er veel over na te denken.  Helaas levert het ons vaak niets op en we blijven piekeren en in ons "hoofd" hangen. Door bewust onze aandacht naar ons lichaam te brengen en naar onze adem komen we uit ons hoofd. En dan komt vaak de oplossing als vanzelf naar boven. Diep van binnen weet je namelijk vaak heel goed wat je wel of niet wilt of wat je zou moeten doen. Vaak geeft je lichaam al signalen als iets niet goed voelt. Maar we zijn zo druk in ons hoofd dat we deze signalen niet in de gaten hebben of gewoon negeren. Door bewust contact te maken met je lichaam leer je je lichaam beter kennen en deze signalen eerder te herkennen waardoor je beter beslissingen kunt nemen.
Deze les begonnen we met een beginmeditatie waarbij ze heel bewust gingen observeren hoe ze zich op dat moment voelden.
In het midden had ik allemaal kaarten met yogahoudingen neergelegd. Om de beurt mochten de kinderen een kaart kiezen. We deden de oefening heel rustig en met veel aandacht voor de ademhaling. Na elke houding voelden we even na; hoe voelt je lichaam na het doen van deze oefening?
We eindigde de les met een bodyscan. En daarna: Hoe voel je je nu, na de les?
De kinderen maakten een eigen mandala met passers en kleurpotlood.

donderdag 13 maart 2014

Lente

Okee, het is nog niet echt lente maar het weer is wel al lente-achtig! Dus een les over de lente en alles wat daarmee te maken heeft. We beginnen met de zonnegroet. Daarna mogen de kinderen om de beurt een foto kiezen uit het midden van de kring. Bij elke foto horen één of meerdere houdingen. Zo doen we houdingen bij jonge dieren (eendjes, lammetjes, biggetjes, kalfjes), bij bewegen (zwemmen, surfen, fietsen, roeien, varen, etc) en de vogels en het lieveheersbeestje. We doen een zonmassage bij de foto van luieren en bij de foto van de bloem mogen de kinderen met z'n allen verschillende bloemen maken. Yaël kwam op het idee om dit te doen zonder te praten wat het moeilijker maakte maar ook heel bijzonder. Want zonder te praten werden toch prachtige bloemvormen gemaakt. Tot slot mochten de kinderen op hun mat liggen voor een ontspannen visualisatie.
Daarna mochten ze hun creativiteit gebruiken om met vetkrijt en waterverf  een tekening over de lente te maken.







donderdag 6 maart 2014

Kunst en yoga

Geïnspireerd door het thema kunst bij ons op school, ging de les vandaag over kunst. Dat wil zeggen, we deden yogahoudingen n.a.v. kunstwerken. Elk kind kreeg een kunstwerk waarbij een yogahouding bedacht moest worden. Natuurlijk had ik zelf bij elk kunstwerk ook meerdere yogahoudingen bedacht. Er waren "makkelijke" schilderijen bij maar ook wat "moeilijkere", zoals deze:

We hebben hierbij de drakenserie gedaan, de boot, de vis en het rollende ei. De meeste kinderen kozen ervoor om de afbeelding te nemen als yogahouding maar er was ook een kind dat de afbeelding symbolisch uitlegde en daar een houding bij had bedacht. Erg mooi! Elke keer als iemand zijn houding had verteld en we die ook uitgevoerd hadden, bekeken we de afbeelding met zijn allen en probeerden we samen nog meer houdingen te bedenken. De les is omgevlogen!
Als creatieve activiteit een kunstwerk geïnspireerd op Paul Klee. Ze waren nog niet allemaal af maar zijn desondanks erg mooi geworden!




En Alisa wilde graag een kunstwerk van Gustav Klimt namaken. En die is echt prachtig geworden!