Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


vrijdag 31 oktober 2014

Balans

Als je alle dingen in je leven in balans kunt houden dan voelt het leven prettig.  Balans tussen inspanning en ontspanning, balans tussen dingen doen die moeten en dingen doen die je zelf leuk vindt, balans in wat je eet (gezond en ongezond, veel en weinig), balans in dingen samen doen met anderen en dingen alleen doen en zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken. Stilte momenten helpen je ook in balans te blijven.
Je balans houden is niet altijd even makkelijk. Balanshoudingen in de yoga werken door op je hele systeem, ook als je niet meer op de mat staat. Ze maken je rustig en evenwichtig waardoor je betere keuzes in je leven kunt maken. We doen deze les dan ook heel veel balanshoudingen.
We beginnen met een warming-up op muziek. Dansen, huppelen, rennen maar als de  muziek stopt moeten ze op één been gaan staan.
Dan doen we de drakenserie. We doen hem eerst langzaam om de houdingen en bewegingen goed te leren en daarna doen we hem in een flow. Een pittige serie waar ze het flink warm van kregen!
We doen de boom en de boom met een twist. We doen de stoelhouding en maken hem steeds wat moeilijker door hem op één been te doen en daarna ook nog met een twist. Dat viel niet mee!
We doen de danser. Eerst alleen en dan in tweetallen. Dat laatste is wat makkelijker, dan kan je lekker  op elkaar leunen.
Dan doen we een spel. Ze moeten met een blok op hun hoofd door de ruimte lopen. Het blok mag niet vallen. Dat lukt de meesten wel. Dan moeten ze in de boomhouding komen met het blok op hun hoofd en zo gaan we de voorgaande oefeningen af met het blok op ons hoofd. Tot slot moeten ze  van staan naar zitten met het blok op hun hoofd.
Dan gaan we naar de zijwaartse plank. Een pittige houding. We doen hem ook in tweetallen. Dat maakt het leuker en je merkt meteen wanneer je je kont naar achteren steekt en dus niet recht als een plank staat want dan duw je elkaar omver.
Dan gaan we bij de muur staan. We beginnen met Trikonasana en daarna naar Arda Chandrasana. De muur geeft steun. Dan doen we nog de hond. De hond met één been, de hond met één arm en dan de hond met één arm en één been. Deze laatste is een lastige balanshouding!
En dan is het tijd om balans te brengen in de les. Na al die inspanning is het tijd voor ontspanning! Met een mooi muziekje aan in Savasana. Voor de kinderen die wilden weten welk nummer het was: Emiliana Torini- Birds. We maken een reis met de adem langs ons lichaam en laten op die manier ons hele lijf ontspannen.
We eindigen met de creatieve activiteit. Ze mogen een yin en yang teken, het teken van balans op hun eigen manier versieren met doodles. Ik heb een boek met voorbeelden meegenomen. Zie hier een paar van de resultaten. Nog niet iedereen was klaar maar ze worden wel al heel mooi!

vrijdag 24 oktober 2014

Herfst

In de herfst trekt de natuur zich terug richting de aarde om kracht te verzamelen voor een nieuwe levenscyclus. We beginnen de les met allerlei manieren om te aarden. We beginnen op swingende muziek waarbij we veel springen en stampen. We doen de energetische olifant, een heel sterke grondingsoefening . We masseren onze voeten met balletjes en voelen het verschil tussen onze voeten als de ene voet wel gemasseerd is en de ander niet. De kinderen kunnen goed verwoorden wat voor verschil ze voelen. Daarna doen we een aantal krachtige houdingen zoals de krijger I en II.
Bomen laten niet alleen hun bladeren vallen maar ook hun zaden (kastanjes, eikels, bessen, etc) We bespreken hoe deze zaden zich verspreiden en doen er houdingen bij.
In de herfst is het weer wisselvallig. Dan is er regen, dan storm, dan weer een regenboog en er zijn prachtige wolkenluchten te zien. Hierbij horen houdingen. We doen een reactiespel en elke keer als de muziek stopt, noem ik een woord en moeten de kinderen in de bijbehorende houding gaan staan. De ene keer is dat een houding met z'n tweeën, de andere keer is dat een houding alleen.
Daarna doen we nog de houdingen bij de herfstdieren: de slak, de spin, de eekhoorn en de egel. De kinderen bedenken zelf houdingen erbij en we doen de houdingen die ik bedacht heb.
Buiten wordt het donker. We branden kaarsen voor de gezelligheid. Wij doen de kaars houding.
Niet voor niets neemt de natuur een rustperiode. Dat heeft de natuur nodig om straks in de lente weer uitbundig tot bloei te komen. Dieren maken zich klaar voor een winterslaap. Ook wij hebben rustmomenten nodig in ons leven. Het is belangrijk om hierin een balans te houden. Wij eindigen met een rustmoment: savasana.
Tot slot maken we een herfsthanger.







donderdag 9 oktober 2014

Schoonheid

Schoonheid is een gevoel van verwondering voor de wereld om je heen. De natuur, de mensen en natuurlijk jezelf. Schoonheid leert je verder te kijken dan het oppervlakkige. Kun je de schoonheid van een regenbui zien als je op de fiets zit of een storm, een persoon waarvan de eerste indruk niet zo positief is, jezelf ondanks dat je haar misschien niet leuk zit of je een pukkel op je neus hebt?
We hebben het vaak over de zon en hoe de zon de wereld er vrolijker en mooier uit laat zien. Maar hebben jullie de volle maan gezien deze week? Prachtig! Daarom beginnen we dit keer met de maandans, geïnspireerd op de maandans van Shiva Rea. Moeilijk omdat deze dans alle kanten op gaat met houdingen die ze nog niet zo vaak gedaan hebben. Lukt het ze om toch de schoonheid van deze dans te ervaren?
Houdingen krijgen iets sierlijks als je ze dynamisch maakt. We doen een aantal bekende houdingen op een dynamische manier. Zo doen we de kat, een variatie op de kat, parsvakonasana, lunge met knie op de grond en de kameel. Met sierlijke armbewegingen krijgen deze houdingen nog meer schoonheid.
De schoonheid in de mensen om je heen zien wordt makkelijker als je dingen samen doet. Je leert elkaar dan beter kennen en vaak is het dan makkelijker om iemands goede kanten te zien, iemands schoonheid. We doen een aantal houdingen in tweetallen. We doen de boom, zijwaartse buiging en de danser. We wisselen elke keer van partner.
De schoonheid in jezelf zien is niet altijd makkelijk. Goed voor jezelf zorgen draagt bij aan het gevoel van schoonheid. We doen een aantal detox houdingen.
Dan zorgen we ook nog even goed voor elkaar. De kinderen vormen groepjes van drie. De middelste krijgt van de andere twee een handmassage. De kinderen rouleren zodat iedereen een keer in het midden komt te zitten.
Dan maken we met z'n allen nog wat moois. De boomhouding met z'n allen in een cirkel op verschillende manieren. Dat valt nog niet mee maar des te groter is de vreugde als het uiteindelijk lukt!
In Savasana mogen de kinderen een positieve affirmatie in hun hoofd herhalen: Ik open mijn hart voor de schoonheid om mij heen, ik open mijn hart voor de schoonheid van andere mensen, ik open mijn hart voor mijn eigen schoonheid. Mijn schoonheid zit van binnen en straalt naar buiten. Het maakt niet uit hoe ik er uit zie, ik ben schoonheid!
En daarna luisteren ze naar het lied: Beautiful van Christina Aguilera.
Vorige week hadden ze de eerste helft van de tekenopdracht gedaan. Vandaag de tweede helft. Op de ondergrond van mooie kleuren mochten ze nu gaan doodlen. Het zijn prachtige kunstwerken geworden. De schoonheid straalt er vanaf! Kunnen ze ook de schoonheid van hun eigen kunstwerk zien?



donderdag 2 oktober 2014

Vertrouwen

Omdat het deze week ook kinderboekenweek is, begin en eindig ik deze les met een verhaal. Ik begin met een verhaal van Swami Satchidananda uit het boek "Enlightening Tales".
In dit verhaal komt naar voren dat alles met een reden gebeurt. Vaak is die reden niet duidelijk en besef je je pas later, soms jaren, dat het goed was dat de dingen op een bepaalde manier gelopen zijn. Je moet dus vertrouwen hebben dat het allemaal goed komt. Vertrouwen hebben is niet altijd makkelijk, zeker niet als de dingen tegen zitten. Het is makkelijker om vertrouwen te hebben als de dingen goed gaan en ook om vertrouwen te hebben in de dingen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Zoals het opkomen van de zon, dag en nacht, etc.
We doen de zonnegroet om lekker op te warmen. We doen hem meerdere keren zodat we goed warm zijn voor de volgende serie. Vertrouwen hebben zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt en meer vreugde ervaart in je leven. We doen de vreugde serie. Geen eenvoudige houdingen maar wel houdingen waar je vrolijk van wordt. De kinderen doen het goed mee. Ze moeten vertrouwen hebben dat, ondanks dat zij de serie niet kennen en de houdingen alle kanten op gaan, het allemaal goed komt.
Het is belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben maar het is ook belangrijk om op anderen te kunnen vertrouwen. We doen een aantal houdingen in tweetallen. De tweetallen wisselen steeds zodat de kinderen steeds met een ander de oefening doen. Ze doen de weegschaal met een variatie met de armen, wat nog eens extra vertrouwen in elkaar vergt. Ze doen de weegschaal waarbij ze door de knieën zakken tot net boven de grond en dan weer omhoog komen. Ze doen een oefening waarbij de één de ander door de zaal begeleid terwijl deze laatste zijn ogen dicht houdt. Durf je te vertrouwen dat de ander je nergens tegenaan laat botsen? Dan doen we een oefening waarbij ze in tweetallen rug aan rug moeten zitten en dan samen omhoog moeten komen. We doen dezelfde oefening met z'n drieën en dan met z'n vieren. Dat valt niet mee maar ze hebben een hoop lol met elkaar.
Vertrouwen hebben zorgt ervoor dat je je angsten loslaat. We doen wat oefeningen om kracht en moed te krijgen zoals de krijger II en de halve maanhouding. Daarna doen we de L-stand (tegen de muur) en de handstand. Voor deze laatste oefeningen heb je echt wel wat moed nodig! Maar dat hebben ze! Nu ze zo veel moed hebben getoond en hun angsten overwonnen hebben, durven ze vast ook wel het spel "raad mijn dier" te doen. Ze krijgen allemaal een kaartje met een dierennaam erop. Ze moeten een houding bedenken bij dit dier en deze aan de rest van de groep voor doen. De anderen moeten raden welk dier er wordt uitgebeeld.
Vertrouwen is ook weten dat je je leven lang de mogelijkheid hebt om te leren en te groeien. Dat betekent dus niet bang zijn om fouten te maken en niet opgeven als iets niet direct lukt. We doen een paar lastige maar grappige oefeningen. Je ene arm draait rondjes naar voren, je andere arm rondjes naar achteren en dat tegelijkertijd. Lukt dat? Kun je in een keer een heel rondje om je as springen? Lukt dat? Kun je met je voet een liggende acht draaien en met je tegenoverliggende hand een zes in de lucht tekenen? Kun je met je ene hand op je hoofd kloppen en met de andere hand cirkels op je buik wrijven? We sluiten de les af met een verhaal over een vlinder die uit zijn cocon wil komen. De moraal van dit verhaal is dat moeilijkheden soms nodig zijn om je te laten groeien, om sterker te worden.
De creatieve activiteit heeft ook met vertrouwen te maken. Ze krijgen een deel van een opdracht, de rest van de opdracht komt de volgende keer. Ze hebben dus geen idee wat ze gaan maken maar moeten erop vertrouwen dat het goed komt volgende week...