Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


vrijdag 24 oktober 2014

Herfst

In de herfst trekt de natuur zich terug richting de aarde om kracht te verzamelen voor een nieuwe levenscyclus. We beginnen de les met allerlei manieren om te aarden. We beginnen op swingende muziek waarbij we veel springen en stampen. We doen de energetische olifant, een heel sterke grondingsoefening . We masseren onze voeten met balletjes en voelen het verschil tussen onze voeten als de ene voet wel gemasseerd is en de ander niet. De kinderen kunnen goed verwoorden wat voor verschil ze voelen. Daarna doen we een aantal krachtige houdingen zoals de krijger I en II.
Bomen laten niet alleen hun bladeren vallen maar ook hun zaden (kastanjes, eikels, bessen, etc) We bespreken hoe deze zaden zich verspreiden en doen er houdingen bij.
In de herfst is het weer wisselvallig. Dan is er regen, dan storm, dan weer een regenboog en er zijn prachtige wolkenluchten te zien. Hierbij horen houdingen. We doen een reactiespel en elke keer als de muziek stopt, noem ik een woord en moeten de kinderen in de bijbehorende houding gaan staan. De ene keer is dat een houding met z'n tweeën, de andere keer is dat een houding alleen.
Daarna doen we nog de houdingen bij de herfstdieren: de slak, de spin, de eekhoorn en de egel. De kinderen bedenken zelf houdingen erbij en we doen de houdingen die ik bedacht heb.
Buiten wordt het donker. We branden kaarsen voor de gezelligheid. Wij doen de kaars houding.
Niet voor niets neemt de natuur een rustperiode. Dat heeft de natuur nodig om straks in de lente weer uitbundig tot bloei te komen. Dieren maken zich klaar voor een winterslaap. Ook wij hebben rustmomenten nodig in ons leven. Het is belangrijk om hierin een balans te houden. Wij eindigen met een rustmoment: savasana.
Tot slot maken we een herfsthanger.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten