Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


vrijdag 28 november 2014

Thanksgiving

Thanksgiving is een feest in Amerika waarbij er dankbaarheid wordt getoond. Oorspronkelijk i.v.m. de oogst en religie, tegenwoordig in algemene zin. Het is een familiefeest waarbij er traditioneel kalkoen gegeten wordt. Deze les gaan wij ook eens stil staan bij waar we allemaal dankbaar voor zijn. We beginnen de les met de zonnegroet. We zijn dankbaar voor de zon. De zon zorgt ervoor dat alles hier op aarde kan groeien en bloeien en we genieten ervan als de zon schijnt.
Waar zijn we nog meer dankbaar voor in de natuur? We zijn dankbaar voor de bomen, water en lucht. Bij al deze dingen doen we één of meerdere houdingen. Bij lucht doen we een ademhalingsoefening waarbij we de inademing en de uitademing even lang maken door te tellen. Vier tellen in en vier tellen uit. We praten even over wat dat met je gedachten doet.
Thanksgiving is een feest dat je samen met je familie en vrienden viert. We staan even stil voor welke mensen in ons leven we dankbaar zijn. Dan doen we allemaal houdingen in tweetallen of met de hele groep. Elke keer met een ander maatje. Dan doen we nog het spel "in de knoop, uit de knoop". We sluiten de les af met een dankbaarheidsmeditatie. Tijdens deze meditatie begeleid ik ze nogmaals langs dingen om dankbaar voor te zijn. Ze mogen ook bedenken voor welke eigenschappen van zichzelf ze dankbaar zijn. Dan mogen ze een dankbaarheidsboompje maken met blaadjes eraan waarop ze schrijven waar ze dankbaar voor zijn. Dit boompje kan thuis aangevuld worden of door henzelf of door familieleden die ook opschrijven waar ze dankbaar voor zijn.



vrijdag 21 november 2014

De dag van de rechten van het kind

Gisteren was het de dag van de rechten van het kind. Een mooie aanleiding om daar aandacht aan te besteden tijdens de les. In 1989 zijn deze rechten vastgelegd in een verdrag door de Verenigde Naties. Er zijn 193 landen die dit verdrag hebben ondertekend waaronder ook Nederland. Dat betekent dat deze landen zich houden aan dit verdrag. Om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, wordt dit gecontroleerd door het kinderrechtencomité. Zij controleren de landen en rapporteren dit weer aan de Verenigde Naties. Er staan heel veel rechten voor het kind in dit verdrag. Voor deze les heb ik er een paar uitgekozen. Bij elk recht doen we een spel, houding of serie houdingen.
1. Kinderen moeten worden beschermd tegen mishandeling en uitbuiting. We doen de dankbaarheid-serie omdat we dankbaar zijn dat het hier in Nederland goed in de gaten wordt gehouden. Een serie houdingen met veel hartopeners erin.
2. Kinderen hebben recht op een naam en nationaliteit. Door een naam te hebben hoor je ergens bij, ben je iemand. We doen een spel. De kinderen kiezen een houding die bij ze past. We moeten goed onthouden welke houding bij welke persoon hoort. Ik roep de namen van de kinderen en zij moeten zo snel mogelijk in de houding van het betreffende kind gaan staan.
3. Ieder kind heeft recht op onderdak en eten en drinken. Wij vinden dit heel gewoon maar er zijn veel landen waar kinderen op straat slapen en geen voedsel hebben. Wij lopen vaak te klagen als we iets moeten eten wat we niet lekker vinden. Ook hebben in Nederland veel kinderen overgewicht. We eten te veel en vaak ook zonder aandacht voor het eten. We hebben met al onze aandacht, al onze zintuigen een partje mandarijn gegeten. We hebben eerst gevoeld, geroken, gekeken en toen zijn we pas gaan proeven. De kinderen kregen de opdracht om heel goed waar te nemen. Ik stelde allerlei vragen. Pas op het eind gingen we alle ontdekkingen die we hadden gedaan delen. Het was een bijzondere ervaring om op deze manier een mandarijn te eten!
4. Kinderen hebben recht op zorg, ook als de ouders er geen geld voor hebben. De kinderen mogen elkaar eens verzorgen. Ze gaan elkaars hoofd wiegen op een handdoek waarop een lekker rustgevend luchtje is gespoten. Rustige muziek aan en genieten maar. Daarna natuurlijk wisselen. Nog een ontdekking: een hoofd is zwaar!
5. Kinderen hebben het recht om te spelen en te ontspannen. We doen een spel op muziek. Op elke mat ligt een kaart met een bewegingsopdracht. Als je de muziek hoort, doe je de opdracht. Zodra de muziek stopt schuif je een mat op en gaat de muziek weer aan dan doe je de volgende opdracht.
6. Kinderen mogen hun mening geven. Een rustige filosofeer opdracht. In tweetallen praten ze over de volgende vraag: Moet je altijd eerlijk zijn? Het gaat niet om een goed of fout antwoord. Het gaat om het beargumenteren van je eigen mening en het respecteren van de mening van een ander, ook als deze anders is dan jouw eigen mening.
7. Elk kind heeft recht op onderwijs. En omdat ze vandaag al de hele dag naar school zijn geweest is het nu tijd voor de ontspanning. Savasana! Met een mooi muziekje op de achtergrond mogen ze nu even lekker liggen en ontspannen. En hopelijk gaan ze dan met hernieuwde energie weer naar huis!

vrijdag 14 november 2014

Post

Kaartjes ontvangen is leuk. Toch sturen we elkaar niet vaak meer een kaartje. We sturen elkaar what's app berichtjes, snapchats, mails. Dat is sneller en het kost minder moeite.  Het gewone kaartje sturen we eigenlijk alleen nog bij speciale gelegenheden. Het is dan ook extra leuk als je een keer een kaart of brief ontvangt. Je weet dat degene het met zorg uitgezocht of gemaakt heeft en de moeite heeft genomen om naar de brievenbus te wandelen. Het is eigenlijk een klein cadeautje geworden. En met de feestdagen voor de deur wilde ik eens wat extra aandacht besteden aan dit kleine cadeautje.
We begonnen met een uitgebreide zonnegroet waarin we allerlei extra houdingen deden zoals de krijger I en II de omgekeerde krijger, de hond met één been, de hond met heupopener en de cobra met verschillende manieren van de handen plaatsen.
In de kring lagen allemaal verschillende kaarten. Om de beurt mochten de kinderen een kaart kiezen en bij de kaart hoorde dan een houding. Die deden we met z'n allen. Tussendoor speelden we een spel: Iedereen neemt een dier van één van de kaarten in gedachten. Op muziek wandelen ze door de zaal. Als de muziek stopt mogen ze elkaar om de beurt een vraag stellen. Als de muziek weer speelt moeten ze weer rondwandelen. Je mag niet achter elkaar dezelfde persoon treffen. Lukt het ze om toch van iemand het dier te raden? Dat viel nog niet mee. Het is één kind gelukt om het juiste dier te raden. Daarna weer verder gegaan met de kaarten en tot slot Savasana. Een begeleide meditatie waarbij de kinderen vanuit hun hart een "kaartje"moesten sturen naar de verschillende lichaamsdelen waarin ze vertelden waarom ze dankbaar zijn voor dit lichaamsdeel. Tot slot mochten ze een kaartje naar zichzelf sturen waarin ze iets vriendelijks tegen zichzelf mochten zeggen.
Als creatieve activiteit gingen we een kaart maken op aquarel papier met waterverf. De achterkant is als een ansichtkaart. Ze kunnen de kaart dus echt versturen. De resultaten zijn erg leuk geworden. Ik ben benieuwd wie de gelukkige ontvangers zullen zijn! Ik hoop dat de ontvangers zich realiseren dat het een klein cadeautje is dat met liefde en aandacht is gemaakt!









donderdag 6 november 2014

Herfst en kou

In deze periode laten de bomen hun bladeren vallen. In deze periode is het ook voor ons een goede tijd om dingen los te laten die je niet langer nodig hebt. Bepaalde gewoontes of ideeën over jezelf. (je onzekerheid, je verlegenheid, je ongeduld, het idee dat je niet goed genoeg bent, overmatig snoepen, te laat naar bed gaan, etc.)
In het midden van de zaal staan kaarsen. Dat is het vuur. We dansen om het vuur en gooien alles wat we niet langer nodig hebben (symbolisch) in het vuur zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen. Na het bewegen doen we een korte meditatie waarbij de kinderen hun ademhaling moeten tellen. Vanuit die rust kunnen weer nieuwe ideeën ontstaan. Doordat we al flink bewogen hebben is het makkelijker om even stil te zitten.
In de herfst wordt het steeds kouder buiten en we gaan ons afschermen voor de kou door in elkaar gedoken te lopen, fietsen en zitten. Om dit te compenseren gaan we vandaag wat achteroverbuigingen doen. We doen de sfinx met een twist, we doen de cobra met allerlei variaties waar we de handen plaatsen, de sprinkhaan eerst met één been en dan met beide benen en dan de zwaan. De zwaan doen we ook nog in tweetallen waarbij de kinderen elkaar helpen dieper in de houding te komen.
Dan doen we de dynamische kameel, de halve kameel en de kameel met een blok bij de muur. Door de kameel met een blok tegen de muur te doen, zorg je ervoor dat je heupen goed boven je knieën blijven.
In deze periode maken mensen het ook binnen gezellig samen. De kinderen doen allemaal houdingen in tweetallen.
Omdat we het in deze periode rustiger aan gaan doen komen er ook vaak nieuwe plannen en ideeën omhoog borrelen. Onze creativiteit gaat stromen. We doen een rustgevende serie, de aardegroet. Daarna mogen de kinderen hun creativiteit laten stromen. Ze mogen hun eigen serie bedenken. We verdelen de groep in tweeën en elke groep bedenkt een serie. Deze doen we dan met z'n allen. Beide groepen hadden snel een leuke serie bedacht! Toen was het al weer tijd voor Savasana.
De creatieve activiteit was het versieren van een stukje van een boomstam met wattenstaafjes en verf.  De resultaten zijn erg leuk geworden.