Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 29 januari 2015

Hoe voel je je vandaag?

Hoe je je voelt is af en toe net als het weer. Je kunt verschillende buien hebben. Vandaag hebben we gekeken naar wat voor buien er allemaal zijn a.d.h.v. weerkaartjes.
We beginnen met de zon. Wat voor bui heb je als je je zonnig voelt? Dan voel je je blij en tevreden. We doen de zonnegroet en voelen ons meteen lekker warm worden.
Je kunt je ook stormachtig voelen. De kinderen mogen vertellen wat ze denken hoe ze zich dan zouden voelen. Wat de kinderen denken is allemaal goed. Het is je eigen associatie met dat woord.  De meeste kinderen denken hierbij aan dat je dan heel druk bent. We doen een serie houdingen achter elkaar waar je even lekker in uit kunt razen. Eerst doen we de serie rustig en dan lekker snel. Na de serie voelen we even na. Hoe was dat?
De bliksem, wat voor bui zou dat kunnen zijn? De kinderen komen met allemaal verhalen. We doen een paar flinke energizers waarin we even lekker al onze energie kwijt kunnen. Net als de bliksem ontladen we ons even.  Dan hebben we de donderwolk. Dan ben je echt heel boos. En wat doe je als je boos bent? Lekker stampen. Met de jonge kinderen hebben we op muziek even lekker hard gestampt. Daarna hebben we heel zacht gelopen en terwijl we rond liepen over de matten en de vloer het verschil tussen deze twee gevoeld. Daarbij hebben ze ontdekt dat de vloer glad voelt en de matten wat ruwer, dat de matten warm voelden en de vloer koud en dat de matten zacht voelden en de vloer hard. Daarna hebben we nog de energetische olifant gedaan. Een hele sterke grondingsoefening. De kinderen vertelden ook dat hun benen heel zwaar voelden, als kauwgom vastgekleefd aan de vloer, etc. Met de oudere kinderen hebben we de sufidraai en de camelride gedaan om te gronden.
Hagel is hard en scherp. Als je zo'n bui hebt ben je misschien wel kattig en sacherijnig. Dan moet je weer een beetje zacht gemaakt worden. De kinderen kloppen elkaar "wakker". Eerst de ene kant van het lichaam en dan even het verschil tussen links en rechts voelen en dan de andere kant.
Waar denk je aan bij een sneeuwvlokje dat naar beneden dwarrelt? Daar kwamen veel verschillende antwoorden op. Waar ik aan dacht was vrolijk dansende sneeuwvlokjes dus deden we de danser en de dynamische kameel. Bij de hittegolf sta je in vuur en vlam. Je bent enthousiast, vindt iets spannend of je voelt je verliefd. We hebben de "wild thing"gedaan en het wiel. Bij regenachtig weer denken de meeste kinderen wel aan verdrietig en somber. We doen de vreugde ademhaling. Die kan je helpen je weer wat vrolijker te voelen op zo'n moment. En bij motregen horen zachte, liefdevolle regendruppels en geven de kinderen elkaar een motregen massage. Bij de oudere kinderen hebben we ons voorgesteld dat de motregen alles wegspoelt wat je niet meer nodig hebt.
Verder hebben we houdingen voor mist (als je niet zo goed weet wat je wil en je je wat onzeker voelt), wisselvallig ( als je verschillende buien hebt gedurende de dag) en bewolkt (als je het gevoel hebt dat je het veel te druk hebt).
Tijdens de Savasana werden de kinderen uitgenodigd om te kijken hoe ze zich op dit moment voelden. Wat was hun "weerbericht" op dit moment.
Daarna mochten de jonge kinderen een emotie-wiel maken. De oudere kinderen maakten lijstjes met dingen die ze blij, verdrietig, boos of aan het lachen maakt. Konden ze ook bedenken wat ze dan nodig hebben op zo'n moment?









donderdag 22 januari 2015

Weet je wel hoe bijzonder je bent?

Soms vergelijken we ons te veel met anderen. We hebben de neiging heel kritisch te kijken naar onszelf en vaak komen we er dan niet zo goed af. Vandaag gingen we dat anders doen. We gingen naar onze goede kanten kijken, onze kwaliteiten. In het midden had ik allerlei kaartjes neergelegd met kwaliteiten. Ik heb..., ik kan..., ik ben.... De kinderen mochten de kaartjes lezen en er eentje pakken waarvan ze vonden dat ze die hadden. En hoe moeilijk is dat, zeker bij de oudere kinderen, om zonder schroom een kwaliteit uit te kiezen!
Bij de kwaliteiten doen we houdingen en oefeningen. Voor we aan de kaartjes beginnen doen we eerst de zonnegroet en bij de oudere kinderen doen we de tweetal-serie. Als we de kaarten hebben gedaan mogen de kinderen nog een kwaliteit kiezen. Dit doen we net zo lang tot het tijd is. Er liggen meer kaarten dan er aan bod komen waardoor de lessen heel verschillend zijn want de les hangt af van welke kaarten de kinderen kiezen. Zo doen we bij de oudere kinderen een oefening in grenzen stellen en ontdekken we dat de manier waarop iemand op je af komt lopen bepalend is voor hoe dichtbij diegene mag komen. Ze oefenen krachtig stop te zeggen. Bij de jongere kinderen doen we een oefening waarbij ze om de beurt een beweging voor moeten doen aan de rest van de groep. De rest van de groep doet deze beweging dan na. Daar heb je wel wat vertrouwen voor nodig, zeker omdat deze kinderen elkaar nog maar net kennen. Het gaat het ene kind ook makkelijker af dan het andere kind maar ze helpen elkaar heel vriendelijk en zijn geduldig. Met de jongere kinderen leren we ook vol te houden. We doen een korte maar pittige serie houdingen achter elkaar en herhalen dit zo lang dat het echt wel lastig is om vol te houden. Maar ze vinden het geweldig! Verder doen ze nog een luisteroefening met de klankschaal, een samenwerkingsoefening, houdingen die kracht geven (de krijgers), tonen ze nog behulpzaamheid door elkaar te ondersteunen in een houding en leren ze tevreden te zijn ook als een houding niet zo goed lukt als bij een ander. Gelukkig pakken ze in beide groepen het kaartje zorgzaam. Daar hoort een massage bij en daar zijn ze dol op. De jonge kinderen doen de boom en het weer, de oudere kinderen geven elkaar gewoon een massage waarbij ik aangeef wat voor bewegingen ze kunnen doen op de rug van de ander.
Tot slot bij de jongste kinderen een visualisatie waarbij ze lekker mogen liggen en bij de oudere kinderen Savasana met een speciaal lied "ik hou van mij..." van Harrie Jekkers
Daarna mogen de kinderen zichzelf tekenen of hun naam in mooie letters schrijven. Daar omheen mogen ze hun kwaliteiten schrijven. Niet alleen die van de kaartjes maar ook wat ze zelf bedenken. En nu maar hopen dat ze er heel vaak naar kijken zodat ze weten hoe bijzonder ze zijn!

donderdag 15 januari 2015

Samenwerken

Kunnen samenwerken is heel belangrijk. Op school, thuis en op de sportclub. Maar ook later op je werk moet je goed kunnen samenwerken. Wat heb je nodig om goed te kunnen samenwerken?

Bij de jongste kinderen beginnen we met een spelvorm waarbij de kinderen samen één been hebben en dan moeten proberen te lopen. We wisselen een aantal keer van partner om te ontdekken of het samen lopen met het ene kind makkelijker gaat dan met het andere kind.
Toch is het met belangrijk dat je met verschillende mensen kunt samenwerken, ook als je geen vrienden bent.
Je moet je kunnen aanpassen, flexibel zijn. Flexibiliteit in je lichaam zorgt ook voor meer flexibiliteit in je geest. Met de jongste kinderen doen we de zonnegroet. Die serie houdingen houdt je lichaam lekker soepel.
Met de oudere kinderen doe ik een andere serie houdingen die we daarna in tweetallen doen. Deze serie is langer en ingewikkelder dan de zonnegroet en maakt ook weer lichaam en geest soepel.
Tijdens het samenwerken moet je allebei evenveel inzet tonen. We doen een balanshouding in tweetallen waarbij het echt belangrijk is om evenveel te doen, anders lukt de houding niet.
Plezier is ook belangrijk tijdens het samenwerken. Met de oudere kinderen heb ik gepraat over een positieve mindset. Het is belangrijk om, ook al werk je liever niet met een bepaald persoon samen, toch proberen er het beste van te maken en zelfs proberen plezier te hebben. Vaak verandert de samenwerking dan in positieve zin. We doen allerlei speelse houdingen in tweetallen zoals de boot, de zijwaartse plank, de boom. We doen met de jongste kinderen ook een aantal houdingen met de hele groep.
Wat ook belangrijk is bij het samenwerken, vooral tijdens de yoga, is dat je voorzichtig bent met elkaar. Als je jezelf voor de grap laat vallen, kan een ander zich hierdoor bezeren. We gaan even goed voor elkaar zorgen. De kinderen geven elkaar een massage. De jongste kinderen wilden eigenlijk niet meer stoppen. Dus ik heb beloofd dat we dit volgende week weer doen. Ook bij de oudere kinderen is de onderlinge massage favoriet. Wie raakt er niet ontspannen van een heerlijke massage?!
Je moet elkaar ook kunnen vertrouwen bij het samenwerken. We doen een houding waarbij je echt moet durven vertrouwen op de ander. Dat is niet voor iedereen even makkelijk.
Behulpzaamheid is ook belangrijk tijden het samenwerken. We doen de rugzakhouding in tweetallen waarbij de derde persoon helpt zodat er niets mis kan gaan.
Verder kan je elkaar tijdens het samenwerken inspireren. Je doet ideeën op van elkaar. We doen de handendans op muziek. De kinderen doen hun ogen dicht en laten hun handen met elkaar dansen. In het nagesprek praten we over wie de leiding nam en wie volgde en wat ze prettiger vonden.
Het is belangrijk dat je samen je doel bereikt. Met de jonge kinderen doen we de "krantendans". Elke keer wordt het zeil kleiner gevouwen en moeten ze proberen er toch met z'n allen op te staan. Dan moet je goed kunnen samenwerken en elkaar goed helpen en ondersteunen zodat niemand van de "krant" afvalt.
Tot slot Savasana. De aandacht op de ademhaling en de beweging van de buik.
De jonge kinderen hebben een samen met één potlood tekenen- opdracht gekregen. Wie neemt er de leiding? Kunnen ze het ook afwisselen?
Met de oudere kinderen hebben we een soort Pictionary gedaan met woorden die ik op kaartjes had geschreven.




donderdag 8 januari 2015

Woord voor het nieuwe jaar

Het jaar begint altijd met het maken van goede voornemens die meestal niet vol gehouden worden. Veel krachtiger is het vinden van een woord voor het nieuwe jaar. Iets dat je nodig hebt, of waar je wat meer van wilt hebben of juist een kwaliteit die je graag wilt delen met de mensen om je heen. Deze les had ik allemaal woorden neergelegd als voorbeeld. Om de beurt mochten de kinderen een woord pakken, we bespraken de betekenis van het woord en deden dan houdingen die bij het woord pasten.
Bij de nieuwe groep, de jongste kinderen, deden we eerst een namen-spel om elkaars namen te leren kennen. De kinderen zeiden om de beurt hun naam met een beweging erbij. De rest deed dat dan na. Zo gingen we alle kinderen langs. We herhaalden het nog een keer en daarna deden we het door elkaar. Zo leerden we snel de namen.
Beide groepen hadden hetzelfde thema, de houdingen bij de woorden waren niet hetzelfde. De woorden waren o.a. vertrouwen, liefde, zorgzaamheid, enthousiasme, avontuur, balans, behulpzaamheid, kracht, moed, vriendelijkheid, etc.
Bij de jonge kinderen hebben we o.a. de krijger II gedaan, de boomhouding zowel alleen als met z'n allen, we hebben de peter pan houding gedaan en de boot in tweetallen. Ze hebben een spel gedaan waarbij ze met z'n allen de ballonnen hoog moesten houden. Ze hebben de zijwaartse plank gedaan, een twist rug aan rug en bij de zwaan hebben ze elkaar geholpen om nog dieper in de houding te komen. Nog meer houdingen en tot slot Savasana waarbij ze de spieren eerst moesten aanspannen en dan moesten loslaten.
Bij de oudere kinderen hebben we o.a. het verschil gevoeld als je oefeningen met enthousiasme doet en als je het onverschillig doet. We hebben met het rots en water spel geleerd dat je een keuze hebt hoe je reageert op anderen. We hebben de L-pose gedaan. De kinderen worden hier steeds beter in, veel durven dit nu zonder hulp van een ander kind. Ze hebben elkaar een massage gegeven en ze hebben een acro-yogahouding gedaan met een groepje. Verder de harten krijger, de titanic, wild thing en nog veel meer. Tot slot een korte meditatie en Savasana.
De creatieve activiteit was hun eigen woord(en) van het jaar in de mandala schrijven en de mandala kleuren. Het was leuk om te merken dat kinderen ook hun eigen woorden hadden bedacht en niet alleen een woord uit de les.

Ben je als ouder ook enthousiast geworden om een woord te kiezen voor dit jaar? Ga dan naar de volgende link:

http://www.susannahconway.com/word/