Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 29 oktober 2015

Halloween

Halloween is op 31 oktober. 
Het is een feest dat in verschillende landen gevierd wordt en wat door de eeuwen heen een samensmelting is geworden van tradities uit verschillende culturen. 
Zo was het het feest van de laatste oogst, het oud en nieuw van de Kelten, het geloof dat in deze nacht de geesten van de mensen die het afgelopen jaar zijn gestorven op zoek gaan naar een nieuw lichaam, etc. Mensen probeerden de geesten goed gestemd te houden door voedsel neer te zetten en de kwade geesten weg te jagen door maskers te dragen en een groot vuur te maken.
Later is het trick or treat ontstaan. Pompoenen, griezelen, verkleden zijn typerend voor Halloween.
We beginnen met de maangroet want Halloween is griezelen en dat lukt het best als het donker is, nacht is. Na de maangroet zijn we lekker opgewarmd. 
In de kring liggen allemaal kaartjes met houdingen. Spookachtige houdingen, het is tenslotte Halloween! 
We doen allerlei houdingen en ook een spel tussendoor, allemaal in het thema. We doen de vleermuis, de krijger, de bungelende heks, het vuur, etc. Ook maken ze pompoensoep (massage). De tijd vliegt voorbij!
Op het eind liggen ze in Savasana en begeleid ik ze met een bodyscan. Dan is het tijd voor de creatieve activiteit: spookjes maken van een blad of een blad versieren met zentangle.











 

donderdag 15 oktober 2015

Kinderboekenweek

Vanwege de kinderboekenweek gaat het dit keer over verhalen. Verhalen kunnen echt gebeurd zijn of fantasie. We doen vandaag ipv de zonnegroet de drakenserie. Draken komen alleen in verhalen voor, dus dat is wel toepasselijk.
Na de drakenserie zijn de kinderen al behoorlijk aan het puffen. Ze hebben het er warm van gekregen. Ze mogen even rustig zitten (en uitrusten) terwijl ik een verhaal van Toon Tellegen vertel over dieren die allerlei gekke kunsten uithalen en elkaar een beetje uitdagen. Het is een heel kort verhaal. Naar aanleiding van dit verhaal gaan wij ook allerlei 'acrobatische' yogahoudingen doen.
We doen de hond met één been, de hond met één arm en dan de hond met één arm en één been! We doen de zijwaartse plank met allerlei verschillende beenhoudingen, we doen de kraai, de zijwaartse kraai, de L stand, de handstand, etc.
Dan doen we het verhalen-web spel. De kinderen verzinnen samen een verhaal. Ze staan in de kring met een bol wol en gooien de bol wol steeds naar een ander. Diegene gaat dan verder met het verhaal. Er ontstaat een heel web. Dan mogen ze om de beurt door het web naar de andere kant proberen te komen. De kinderen maakten het elkaar lekker moeilijk door de draden omhoog en omlaag te bewegen.
Na het spel deden we nog de brug, de brug met een been omhoog en hetzelfde met het wiel. Toen was het al weer tijd voor Savasana.
Ze mochten dit keer een boekenbijter maken. Ze zijn erg leuk geworden!





donderdag 8 oktober 2015

Herfst

De blaadjes vallen van de bomen, de natuur laat al het "oude" los om ruimte te maken voor het nieuwe. Dat hebben wij ook gedaan. De kinderen nemen iets in hun hoofd wat ze niet langer nodig denken te hebben (bv. onzekerheid, verlegenheid, slechte eetgewoontes, etc) We dansen op trommelmuziek en schudden en dansen alles wat we niet meer nodig hebben uit ons lijf. De kinderen vonden dit heerlijk en toen we klaar waren, zag je de bevrijding op de gezichten.

In de herfst wordt het vroeger donker, de dagen worden korter en je krijgt gewoon minder zonlicht.
We doen de zonnegroet om de zon in ons hart te houden. Vooraf aan de zonnegroet nemen we iets in gedachten waar we blij van worden. Met die gedachten doen we de zonnegroet.

Minder zon betekent ook minder energie (minder vitamine D) en daardoor ben je eerder uit balans. (moe, down, gestressed, geprikkeld,etc) We doen wat oefeningen om goed te aarden. Dat zorgt ervoor dat je steviger in je schoenen staat. We doen de sufidraai en de camelride.

Om ervoor te zorgen dat de energie weer door ons lijf gaat stromen, geven de kinderen elkaar in tweetallen even een energie douche.

Aan de bomen kun je heel goed zien dat het herfst is. De bladeren verkleuren en vallen uit de boom. Als het waait zie je de bomen heen en weer wiegen en hoor je de wind door de takken en bladeren ruisen. We doen daarom de boomhouding in allerlei variaties. Daarna doen we een spel van de wind en de bomen. Dat vereist grote concentratie.

Dan doen we het spel: Raad mijn dier. De kinderen krijgen een kaartje met een dier erop. Zij moeten dat dier uitbeelden. De anderen raden. Dan doen we de bijbehorende yogahouding.
Bij de egel doen we lekker een winterslaap; Savasana.

Tot slot gaan we weer eens als vanouds knutselen. We maken uiltjes van dennenappels. De resultaten zijn erg leuk geworden.








donderdag 1 oktober 2015

Meditatie, aandacht, mindfulness....

Meditatie is eigenlijk al je aandacht op iets richten. Op je ademhaling, een mantra, kaarslicht, je lichaam en wat je daar voelt, etc.  Door je aandacht op iets te richten verdwijnen je gedachten iets meer naar de achtergrond. Je hebt nog wel gedachten maar er is meer afstand tussen jou en je gedachten gekomen waardoor je beter kunt reageren of zelfs niet kunt reageren op de gedachten.
Als je iets met aandacht doet kun je er een meditatie van maken, zelfs van eten. We noemen dat ook wel mindfulness. Door met al je aandacht iets te doen, denk je niet aan gisteren, vandaag of morgen maar ben je helemaal in het hier en nu bij wat je op dit moment aan het doen bent. Daardoor ontspan je.
We begonnen met een korte meditatie/lichaamsscan.  Hoe voel je je en wat zijn de onderliggende emoties? Daarna deden we de zonnegroet.
We gingen de zonnegroet wat meditatiever maken door de ujjayi breath erbij te gebruiken. Eerst even deze ademhaling oefenen. Dat viel nog niet mee. Daarna de zonnegroet nog een keer met deze ademhaling erbij. De kinderen merkten wel al dat ze dan meer naar binnen keerden met hun aandacht vergeleken bij de voorgaande zonnegroet.
Als houdingen moeilijk zijn en al je aandacht vragen dan raken je gedachten ook wat meer op de achtergrond. We doen wat houdingen waarbij we al onze aandacht nodig hebben om ze goed uit te voeren. We doen de draak, de gedraaide draak, de plank, de sfinxplank, de kraai, de zijwaartse kraai, de L-stand tegen de muur in tweetallen, etc.
We hadden de vorige les besproken hoe gedachten met je op de loop kunnen gaan. Van de ene gedachte komt de andere tot alle gedachten helemaal "in de knoop" raken.
We doen het spel in de knoop, uit de knoop.
Daarna doen we een aantal houdingen in tweetallen waarbij ze de aandacht goed bij de ander moeten houden om de houdingen goed uit te kunnen voeren. Ze doen de dynamische tang, een twist en rug aan rug.
Tot slot doen we nog een mindfulness oefening. Ze moeten hun ogen dicht doen en dan stop ik iets in hun hand. Ze mogen eerst voelen, dan ruiken en luisteren. Dan mogen ze kijken wat ze in hun hand hebben. Ze mogen heel goed kijken. Ziet het er overal hetzelfde uit? Zit er kleurverschil in, etc. Dan mogen ze het met hun lippen voelen. Voelt dat anders dan met je handen? Dan mogen ze het in de mond nemen en gaan kauwen. Zo lang mogelijk kauwen. Verandert het van smaak? Dan slikken. Tot hoe ver kunnen ze het hapje volgen?
Dan nog een heerlijke Savasana met een mantra op de achtergrond. Een mantra voor een goede gezondheid.
Namasté