Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 26 april 2012

De geleidehond

Vandaag een les over de geleidehond, gisteren was het namelijk de dag van de geleidehond. Even wat aandacht voor deze speciale honden en hun baasjes. We hebben allerlei verschillende hondhoudingen gedaan; de rollende hond, de kwispelende hond, de wandelende hond, de waakzame hond, de slapende hond en natuurlijk de blaffende hond. (Bij deze laatste hebben de kinderen zich even lekker uit kunnen leven) De baasjes van de geleidehonden moeten de honden helemaal kunnen vertrouwen. Dat is in het begin natuurlijk best spannend. Wij hebben ook een oefening gedaan waarbij de kinderen elkaar moesten vertrouwen. De één hield zijn ogen dicht, de ander leidde diegene door de zaal. Daarna natuurlijk wisselen. De hond doet bijna alles samen met zijn baas. Ze worden echte maatjes. De kinderen hebben allemaal houdingen bedacht (bestaande en verzonnen) om in tweetallen te doen. Maar de honden mogen natuurlijk een paar keer per dag even lekker los. Wat zullen ze dan doen? Nou dat wisten de kinderen wel. Rennen, rollen, graven, kruipen,etc. Daarna zijn ze natuurlijk helemaal vies. De honden moeten gewassen worden. Massage oefening in tweetallen. De één is de hond, de ander het baasje en daarna wisselen ze.
Bij slechtzienden en blinden ontwikkelen anderen zintuigen zich beter. Ze gebruiken hun reuk, gehoor en gevoel (voelen met een stok) veel meer dan wij. We hebben eens even gekeken hoe het met onze zintuigen gesteld is. Ze moesten hun ogen dicht doen en kregen een rozijn in hun hand. Ze mochten eerst alleen voelen en ruiken. Daarna mochten ze kijken. Dan mochten ze heel goed proeven, heel langzaam eten. Wat heben ze allemaal ontdekt?
De honden worden eigenlijk de ogen van hun baasje. We hebben een kijkspel gedaan. Zes plaatjes van beroepen die honden hebben (hulphond, politiehond, reddingshond, etc). Dan werd er een plaatje weggehaald. Wisten ze nog welke?
Na zo'n dag hard werken mogen de honden ontspannen. Tijdens de meditatie hebben we allerlei spieren aangespannen en dan losgelaten en laten ontspannen.
De creatieve activiteit was het vouwen van een hond. Ze waren echt heel stil en rustig aan het knutselen.

donderdag 19 april 2012

De prinses met de gouden bal

Vandaag het sprookje van de prinses met de gouden bal verteld. Tussen het vertellen door hebben we het verhaal nagespeeld met yogahoudingen en spelletjes. We hebben net als de prinses in de tuin gespeeld met de gouden bal (ballon) op muziek. De houdingen gedaan van de planten en dieren die we in de tuin zagen en een balspel gedaan bij de vijver. Emoties van de prinses nagespeeld op bijpassende muziek. En gevoeld wat elke emotie met je ademhaling doet. Daar hebben we ook een spel mee gespeeld. Elke keer als de muziek stopte mochten ze een emotie aannemen (blij, verdrietig, boos). Later noemde ik een emotie die ze dan moesten aannemen als de muziek stopte. En dan ging ik proberen om ze uit hun concentratie te halen en ze aan het lachen te maken. Natuurlijk hebben we de kikkerhouding gedaan. De kikker wil in het verhaal alles samen met de prinses doen. Hij doet alles na. Wij deden dat met het spiegelspel ook. De prinses haar lievelingsplek was bij de vijver in de tuin. Tijdens de visualisatie zijn de kinderen in gedachten ook naar hun lievelingsplek gegaan. Sommige kinderen hadden een fantasieplek bedacht, anderen hadden een plek in gedachten die echt bestaat en waar ze echt graag komen.
Op het eind hebben we de creatieve activiteit in spelvorm gedaan. Ze mochten een bal tekenen en mooi versieren. Als de muziek klonk moesten ze rond lopen en wanneer de muziek weer stopte dan moesten ze verder tekenen bij de bal waar ze op dat moment stonden. Daar hebben we na afloop een gesprek over gehad. Hoe voelt het als iemand anders met jouw tekening verder gaat?
Na de yoga groet mochten ze allemaal hun ballon en hun tekening van de bal meenemen.

donderdag 12 april 2012

Het oude Egypte

Vandaag ging de les over het oude Egypte. Aan de hand van allerlei platen die er in de kring lagen, leerden we van alles over de oude Egyptenaren. Egyptenaren geloofden dat je leven niet ophield na de dood maar dat je na de dood in een andere wereld terecht kwam. Ze wilden daarom van alles meenemen waarvan ze dachten dat dit handig was voor in een volgend leven. Ze wilden zoveel mogelijk rijkdom behouden, zelfs hun lichaam! Wij hebben ons deze les gericht op de kwaliteiten die we bezitten. Dat zijn de rijkdommen in onszelf. De Farao's wilden natuurlijk niet dat hun rijkdommen gestolen zouden worden dus lieten ze een pyramide bouwen met een doolhof aan gangen waarin je heel makkelijk kon verdwalen. (pyramide houding gedaan)Onderin was de grafkamer waar de Farao lag met al zijn belangrijke bezittingen. Om eventuele plunderaars af te schrikken hing er vaak ook een vloek boven de ingang van de pyramide en werden er reusachtige Sfinxen (sfinxhouding) gebouwd. We hebben het ook over de zonnegod Ra gehad. Die was erg belangrijk voor de Egyptenaren. Ze dachten dat hij de wereld had geschapen. Zo is er ook een verhaal over hoe door deze god Ra dag en nacht is ontstaan. Dat verhaal heb ik de kinderen verteld. (Egyptische zonnegroet gedaan.) Om de zonnegod te eren werden de Obelisken gebouwd. Zo hoog mogelijk om maar zo dicht mogelijk bij de zon te komen. (obelisk houding). We hebben ook nog naar de hiërogliefen gekeken. Dat zijn kleine tekeningen die een klank uitbeelden. Vaak tekeningen van dieren. De kinderen kregen per tweetal een hiëroglief om daar samen een houding bij te bedenken. Dat vonden ze leuk om te doen en we hebben alle bedachte houdingen gedaan. Ze waren erg creatief en origineel!
Het Ankh teken staat voor levenskracht. Dit teken geeft je kracht en het beschermt je. Je ziet het op paleizen, tempels, graven en kunstwerken uit de tijd van de Farao's. De eindmeditatie was een visualisatie over de zonnegod Ra. Toen we uit de meditatie kwamen had Ra nog een boodschap voor ons: een kaartje met daarop een kwaliteit. Zoals bv: ik ben behulpzaam, creatief, nieuwsgierig, etc.
We hebben een Ankh teken geknutseld en onze kwaliteiten erop geschreven. Wie het leuk vond, kon zijn naam nog in hiërogliefen schrijven mbv het hiërogliefen alfabet.

donderdag 5 april 2012

Paas-les

De kinderen mochten bij binnenkomst allemaal 2 papieren eieren zoeken die in de zaal verstopt waren. Als ze er twee gevonden hadden mochten ze op hun mat komen zitten. Op de achterkant van elk papieren ei stond een yogahouding, een spel of een ademhalingsoefening. Alle oefeningen hadden te maken met pasen. Zo hebben we natuurlijk een ei nagedaan, een kuiken dat uit het ei kwam, de kippen op stok en nog veel meer houdingen die met de kip te maken hadden. Maar ook gesprongen als een paashaas, een kleurenspel (reactie spel) gedaan en een ruikspel (raden welke geur) en andere houdingen die met de paashaas te maken hadden. Op het eind een visualisatie en daarna knutselen. Ze hebben allemaal een prachtige paashanger gemaakt.

maandag 2 april 2012

Jongerenyoga

Nu ook maar eens een stukje over de jongerenyogalessen. De afgelopen weken zijn we begonnen met het thema "De 7 wegen naar een gelukkig leven" van Deepak Chopra. Elke week staat er een "weg" centraal in de les en daar doen we dan allerlei houdingen, ademhalingsoefeningen en meditaties bij. Vanavond was de derde weg; Volg je hart, je weet wat juist is. We begonnen met een meditatie. Meditaties helpen je om tot rust te komen, bij je innerlijk weten. Deep down weet je vaak precies wat je wil of wat je moet doen maar in de hectiek van het leven kom je niet genoeg tot jezelf om bij dit innerlijk weten te komen. Vanuit de meditatie ontstaat  helder denken. Je weet beter wat je wil en welke keuzes je het beste kan maken. Na de meditatie hebben we allerlei houdingen gedaan om het hart te openen en toe te werken naar de "Wild thing". Daarbij hebben ze geleerd goed op de positie van hun arm en schouder te letten. We eindigen de les altijd in savasana, een ontspannen houding.