Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 26 september 2013

IJver

Wat is ijver eigenlijk? We praten er even over. De kinderen weten wel wat het betekent maar vinden het moeilijk om uit te leggen. Sommige dieren worden in de herfst heel ijverig. Ze moeten eten zoeken voor de wintermaanden, bv de eekhoorn. In de kring liggen allemaal dennenappels met daarop zinnen die met ijver te maken hebben. Ze mogen om de beurt een dennenappel pakken en voorlezen wat erop staat. We doen de daarbij horende yogahoudingen.
Zo leren we dat we ijverig zijn als we stap voor stap naar ons doel toe werken. Dat doen we dan ook met de volgende oefening. We gaan vanuit Trikonasana naar Ardha Chandrasana, ons einddoel. We doen dit stap voor stap. We leren dat ijverig zijn ook betekent dat je hard werkt. Wij gaan ook hard werken. We doen de plank en de zijwaartse plank. Twee zware houdingen waarbij we hard moeten werken. IJverig zijn betekent ook dat je doorzet, ook als het moeilijk is. Om daar de kracht voor te krijgen doen we twee krachtige houdingen; krijger I en II. Als je ijverig bent doe je waar je mee bezig bent met aandacht. De kinderen geven elkaar een massage met aandacht. Als je ijverig bent doe je ook altijd erg je best. We doen een spel waarbij de kinderen tussen beide wijsvingers een stokje houden. Dan gaan ze samen allemaal bewegingen doen maar de stokjes mogen niet tussen hun wijsvingers uitvallen. Dat vonden ze leuk om te doen en het viel nog niet mee maar het ging goed. Verder ben je betrouwbaar als je ijverig bent. Mensen kunnen op je rekenen dat je je werk goed doet en je afspraken nakomt. We doen de weegschaal in tweetallen. Daarbij moet je elkaar ook vertrouwen anders lukt de houding niet.
Als je ijverig bent, ben je ook vaker succesvol. Dingen lukken nu eenmaal beter als je ze met aandacht doet en je je best ervoor doet. We doen de boomhouding en de kraai met veel aandacht en het lijkt inderdaad te werken. De houdingen gaan heel goed!
En zo werken we aan nog meer zinnen die met ijver te maken hebben.
Als je ergens met aandacht aan gewerkt hebt, je best ervoor hebt gedaan en het lukt daardoor dan krijg je daar veel voldoening van.  Wij hebben veel yogahoudingen gedaan en gaan daar eens lekker van genieten tijdens Savasana.
Tot slot doen we altijd een creatieve activiteit. We gaan heel precies de buddha beeldjes natekenen of de dennenappels. Ze mogen kiezen. Ze zijn allemaal heel ijverig bezig en de resultaten zijn erg mooi geworden.


donderdag 19 september 2013

Concentratie

Uit onderzoek is gebleken dat yoga en meditatie helpen je concentratie te verbeteren. Meditatie is een concentratie oefening. Je oefent je te concentreren op je ademhaling, gevoelens in je lichaam of op de geluiden om je heen.
We beginnen dus met een meditatie waarbij we de aandacht naar de ademhaling brengen en naar ons lichaam en wat we daar allemaal voelen. We wisselen onze ervaringen uit.
Dan doen we de Sufidraai uit de Kundaliniyoga. Met nadruk op de ademhaling waardoor je je ook hierbij weer goed moet concentreren zodat ademhaling en beweging gelijk opgaan. Met mooie muziek op de achtergrond lukt dat nog beter. Daarna doen we de Camelride, ook uit de Kundaliniyoga. Ook hierbij letten we weer goed op de ademhaling. Tot slot nog de berghouding met een armbeweging op de ademhaling. Dan gaan we verder met de zonnegroet. We doen de houdingen uit de zonnegroet eerst los en dan plakken we ze allemaal in een flow aan elkaar. Ook hierbij gebruiken we weer de ademhaling.
Dan doen we even iets heel anders waarbij je je moet concentreren. We doen een bewegingscanon. We doen vier verschillende bewegingen achter elkaar in een ritme van vier tellen. Als we dat door hebben dan doen we de beweging in canon. We splitsen de groep in tweeën. De ene helft begint, de andere helft valt daarna in; een canon. Daar heb je wel wat concentratie voor nodig! Maar het ging heel goed!
We deden Parsvakonasana met een armbeweging op de ademhaling erbij. We hebben Krijger I en II gedaan. Tussendoor nog even de boomhouding (balanshoudingen vereisen ook de nodige concentratie) en toen door naar Krijger III. De kinderen ontdekten meteen dat de ene kant soms makkelijker gaat dan de andere kant en dat het ook de ene yogales makkelijker lukt dan de andere yogales.
Voor we aan de eindmeditatie begonnen, deden we nog een spelletje met een glas water. Dit glas was tot aan de rand gevuld met water. We gaven het aan elkaar door. Eerst met de ogen open en het volgende rondje met de ogen dicht. De kinderen deden het heel goed!
Tijdens de eindmeditatie concentreerden we ons op het geluid van de klankschaal. Als je het geluid niet meer hoorde dan luisterde je naar de geluiden om je heen. Na ervaringen uitgewisseld te hebben gingen we naar de creatieve activiteit die dit keer ook de nodige concentratie vereiste. Ze gingen tegelijkertijd met hun linker en rechterhand tekenen. En dat valt echt niet mee! Ik vond het erg knap wat ze ervan hadden gemaakt. Ze vonden het leuk om te doen.

vrijdag 13 september 2013

Herfst

In de herfst trekt de natuur zich terug. De bomen laten hun bladeren los. Bij ons verandert er ook van alles in de herfst. De energie die we in de zomer kregen van de zon en de warmte, moeten we nu uit onszelf zien te halen. Er is minder daglicht, we komen minder buiten en bewegen vaak ook minder. Veel mensen hebben in de herfst last van een energiedip.
Om dat te voorkomen hebben we vandaag allemaal houdingen gedaan die ons energie geven.
We begonnen met alles los te schudden op muziek. Daarna voel je de energie al door je lijf stromen. Toen hebben we met de houthakker-houding losgelaten wat we niet meer nodig hebben.
We deden een serie houdingen achter elkaar. De hond, hond met staart, lungepose en half moon pose.
Het is belangrijk dat je in de herfst goed voor jezelf zorgt. De kinderen konden goed vertellen wat dat inhoudt: gezond eten, voldoende slaap en voldoende beweging. Daar heb ik toen nog aan toegevoegd dat je ook voor voldoende rustmomenten moet zorgen gedurende de dag. We hebben bedacht wat allemaal rust momenten zijn.
Wat je ook rustig maakt is een massage. De kinderen hebben elkaar een herfst massage gegeven.
Daarna hebben we allemaal hartopeners gedaan. Deze houdingen maken je vrolijk en helpen je positief te blijven denken. Positief denken is enorm krachtig. We hebben gesproken over hoe je zou kunnen denken als je door een flinke regenbui moet fietsen. Hoe onze houding verandert als we met slecht weer of met mooi weer op de fiets zitten.
We hebben de haai, de zwaan en de zijwaartse plank gedaan. En tot slot nog de vooroverbuiging en een twist.
Er is een chinees gezegde: "Als ik het druk heb, ga ik even zitten". Het is belangrijk om als je het druk hebt rustmomenten in te lassen. Dat zorgt ervoor dat je weer helder kunt denken en je taak beter kunt uitvoeren. We doen een meditatie/visualisatie en tot slot savasana.
Tijdens het creatieve moment hebben de kinderen kleine tekeningetjes gemaakt van manieren om te ontspannen. Dat kan voor iedereen verschillend zijn. De een ontspant door een boek te lezen, de ander ontspant door te tekenen. De resultaten waren erg leuk geworden en de kinderen gingen allemaal met een mini-postertje vol ontspannings ideeën naar huis.

donderdag 5 september 2013

Vreugde deel 2

We herhalen nog even waar we het de vorige les over gehad hadden. Vreugde is een bron diep van binnen die niet van buitenaf te beïnvloeden is.
We herhalen de beginmeditatie van vorige week.
Yogahoudingen zijn eigenlijk een voorbereiding op meditatie. Door de houdingen met behulp van je ademhaling keer je al wat meer in jezelf en kom je al wat dichter bij de stille bron in jezelf. Door houdingen in een flow achter elkaar te doen, bereik je dit nog eerder.
In de kring liggen allemaal draakjes. Draken staan symbool voor wijsheid, rijkdom en kracht. Wat hebben die nu met vreugde te maken? Wijsheid zit ook diep van binnen. Door de stilte op te zoeken komen antwoorden vaak als vanzelf. Rijkdom heeft te maken met een positieve kijk op het leven. Je kijkt naar wat je allemaal al hebt; een dak boven je hoofd, eten, een gezond lichaam, etc en niet naar wat er ontbreekt. Kracht heb je nodig als het allemaal even niet meezit en het wat meer moeite kost om vreugde te voelen.
Wij gaan de drakenserie leren. Geen gemakkelijke houdingen maar wel avontuurlijk en leuk. Het helpt ons vast vreugde te voelen! Voor we aan de serie beginnen doen we de houdingen die er in voor komen eerst als losse houdingen om te oefenen. Maar we beginnen met vuur spuwen. Alle nare dingen blazen we even van ons af. Dan oefenen we even met een armbeweging die de ademhaling volgt.
Vervolgens doen we de berghouding, de boomhouding maar dan met de knie naar voren en de armen opzij, de vliegende draak, de hond, de draak met de staart, de hagedis, de gedraaide draak en de draak die zijn hart naar de zon opent. Allemaal houdingen die in de serie voor komen.
Dan plakken we alles achter elkaar op een mooi muziekje. Ondanks de warmte lukt het de kinderen om goed mee te doen. We doen de serie twee keer links en twee keer rechts. De laatste twee keer hebben ze hem goed door en gaat het heel goed. De serie is best pittig dus ze hebben tot slot een heerlijk savasana verdiend. Een rusthouding waarbij we goed opgelet hebben hoe we ons voelden en of we verschil merkten met het begin van de les.
Bij het nabespreken bleek dat de kinderen makkelijker konden ontspannen en zich beter voelden dan aan het begin van de les. "Voor ik naar yoga ging maakte ik me druk om mijn huiswerk. Nu heb ik vertrouwen dat het gaat lukken" Dat zijn fijne dingen om te horen!
We zijn verder gegaan met de moodboards van vorige week. Ze zijn erg leuk geworden. Ben helaas vergeten een foto ervan te maken...

zondag 1 september 2013

Vreugde

Vandaag ging de les over vreugde. We begonnen met de vertelsteen: Wat maakt jou blij? Daarna hebben we gepraat over wat vreugde is. Ik lees een tekstje voor over vreugde. We ontdekken dat vreugde een diep gevoel van binnen is dat niet van buitenaf bepaald wordt.
We doen een meditatie waarbij ze een moment van vreugde in gedachten nemen. Na de meditatie praten we hier even kort over. Konden ze een blij moment in gedachten nemen? Wat gebeurde er toen ze er aan dachten? Konden ze dat gevoel ergens in hun lichaam voelen? En hoe voelde dat?
Belangrijk voor vreugde is dat je blijft spelen, humor houdt en af en toe lekker gek blijft doen. Vaak durf je dat niet, bang wat anderen dan van je vinden of denken. Maar dat zijn buitenkant dingen en het gaat om de binnenkant. We gaan proberen om dat los te laten en eens even lekker gek te doen op muziek.
Daarna mochten de kinderen vertellen welke yogahouding hen blij maakt of die ze gewoon leuk vinden om te doen. Daar kwamen mooie houdingen uit. Een van de kinderen vertelde dat ze de oefeningen met z'n tweeën altijd leuk vindt om te doen. We hebben al die houdingen gedaan.
Kun je ook vreugde voelen als je iets moet doen wat je niet zo goed kan? Hoe zou je daar toch van kunnen genieten? We praten hier kort over. We gaan het als een spel zien. We gaan moeilijke houdingen doen, gewoon voor de lol. En als het niet lukt, dan lachen we erom!
We doen: Ardha Chandrasana, de zijwaartse plank met je voet op je dijbeen en de "wild thing".
We hebben een hoop lol en het gaat niet allemaal zoals het hoort maar doordat we van tevoren besproken hebben dat we het voor de lol doen, lijkt het alsof het daardoor beter gaat dan we verwacht hadden!
Vreugde is ook genieten van simpele dingen, kleine dingen; een leuk gesprek met je vriendinnen, onderweg naar school een zwaan met jongen tegenkomen, etc.
Zo kun je ook heel erg genieten van simpele yogahoudingen. We doen de kat. Je kunt genieten van je ademhaling door je handen op je buik te leggen en je buik op en neer te voelen bewegen, daar word je rustig van. Je kunt genieten van een simpel spelletje. We doen een voelspel in tweetallen.
Tot slot doen we een korte meditatie waarbij we een affirmatie in gedachten herhalen: Ik ben dankbaar voor de vreugde die ik van binnen voel, ik geniet bij alles wat ik doe.
Daarna mogen ze een kaartje trekken waarop een boodschap staat (posicards).
Als creatieve activiteit gaan we een "moodboard"maken. We knippen plaatjes en woorden uit tijdschriften waar we blij van worden en plakken deze op een groot vel papier. Daar hebben we wel meerdere lessen voor nodig dus we gaan hier volgende week mee verder.