We herhalen nog even waar we het de vorige les over gehad hadden. Vreugde is een bron diep van binnen die niet van buitenaf te beïnvloeden is.
We herhalen de beginmeditatie van vorige week.
Yogahoudingen zijn eigenlijk een voorbereiding op meditatie. Door de houdingen met behulp van je ademhaling keer je al wat meer in jezelf en kom je al wat dichter bij de stille bron in jezelf. Door houdingen in een flow achter elkaar te doen, bereik je dit nog eerder.
In de kring liggen allemaal draakjes. Draken staan symbool voor wijsheid, rijkdom en kracht. Wat hebben die nu met vreugde te maken? Wijsheid zit ook diep van binnen. Door de stilte op te zoeken komen antwoorden vaak als vanzelf. Rijkdom heeft te maken met een positieve kijk op het leven. Je kijkt naar wat je allemaal al hebt; een dak boven je hoofd, eten, een gezond lichaam, etc en niet naar wat er ontbreekt. Kracht heb je nodig als het allemaal even niet meezit en het wat meer moeite kost om vreugde te voelen.
Wij gaan de drakenserie leren. Geen gemakkelijke houdingen maar wel avontuurlijk en leuk. Het helpt ons vast vreugde te voelen! Voor we aan de serie beginnen doen we de houdingen die er in voor komen eerst als losse houdingen om te oefenen. Maar we beginnen met vuur spuwen. Alle nare dingen blazen we even van ons af. Dan oefenen we even met een armbeweging die de ademhaling volgt.
Vervolgens doen we de berghouding, de boomhouding maar dan met de knie naar voren en de armen opzij, de vliegende draak, de hond, de draak met de staart, de hagedis, de gedraaide draak en de draak die zijn hart naar de zon opent. Allemaal houdingen die in de serie voor komen.
Dan plakken we alles achter elkaar op een mooi muziekje. Ondanks de warmte lukt het de kinderen om goed mee te doen. We doen de serie twee keer links en twee keer rechts. De laatste twee keer hebben ze hem goed door en gaat het heel goed. De serie is best pittig dus ze hebben tot slot een heerlijk savasana verdiend. Een rusthouding waarbij we goed opgelet hebben hoe we ons voelden en of we verschil merkten met het begin van de les.
Bij het nabespreken bleek dat de kinderen makkelijker konden ontspannen en zich beter voelden dan aan het begin van de les. "Voor ik naar yoga ging maakte ik me druk om mijn huiswerk. Nu heb ik vertrouwen dat het gaat lukken" Dat zijn fijne dingen om te horen!
We zijn verder gegaan met de moodboards van vorige week. Ze zijn erg leuk geworden. Ben helaas vergeten een foto ervan te maken...
Yogalessen
Kinderyoga en tieneryoga
Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.
Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.
Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.
Yoga voor volwassenen
De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten