Wat is ijver eigenlijk? We praten er even over. De kinderen weten wel wat het betekent maar vinden het moeilijk om uit te leggen. Sommige dieren worden in de herfst heel ijverig. Ze moeten eten zoeken voor de wintermaanden, bv de eekhoorn. In de kring liggen allemaal dennenappels met daarop zinnen die met ijver te maken hebben. Ze mogen om de beurt een dennenappel pakken en voorlezen wat erop staat. We doen de daarbij horende yogahoudingen.
Zo leren we dat we ijverig zijn als we stap voor stap naar ons doel toe werken. Dat doen we dan ook met de volgende oefening. We gaan vanuit Trikonasana naar Ardha Chandrasana, ons einddoel. We doen dit stap voor stap. We leren dat ijverig zijn ook betekent dat je hard werkt. Wij gaan ook hard werken. We doen de plank en de zijwaartse plank. Twee zware houdingen waarbij we hard moeten werken. IJverig zijn betekent ook dat je doorzet, ook als het moeilijk is. Om daar de kracht voor te krijgen doen we twee krachtige houdingen; krijger I en II. Als je ijverig bent doe je waar je mee bezig bent met aandacht. De kinderen geven elkaar een massage met aandacht. Als je ijverig bent doe je ook altijd erg je best. We doen een spel waarbij de kinderen tussen beide wijsvingers een stokje houden. Dan gaan ze samen allemaal bewegingen doen maar de stokjes mogen niet tussen hun wijsvingers uitvallen. Dat vonden ze leuk om te doen en het viel nog niet mee maar het ging goed. Verder ben je betrouwbaar als je ijverig bent. Mensen kunnen op je rekenen dat je je werk goed doet en je afspraken nakomt. We doen de weegschaal in tweetallen. Daarbij moet je elkaar ook vertrouwen anders lukt de houding niet.
Als je ijverig bent, ben je ook vaker succesvol. Dingen lukken nu eenmaal beter als je ze met aandacht doet en je je best ervoor doet. We doen de boomhouding en de kraai met veel aandacht en het lijkt inderdaad te werken. De houdingen gaan heel goed!
En zo werken we aan nog meer zinnen die met ijver te maken hebben.
Als je ergens met aandacht aan gewerkt hebt, je best ervoor hebt gedaan en het lukt daardoor dan krijg je daar veel voldoening van. Wij hebben veel yogahoudingen gedaan en gaan daar eens lekker van genieten tijdens Savasana.
Tot slot doen we altijd een creatieve activiteit. We gaan heel precies de buddha beeldjes natekenen of de dennenappels. Ze mogen kiezen. Ze zijn allemaal heel ijverig bezig en de resultaten zijn erg mooi geworden.
Yogalessen
Kinderyoga en tieneryoga
Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.
Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.
Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.
Yoga voor volwassenen
De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten