Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 28 juni 2012

Duiken in de zee (kinderyoga)

Op de fiets naar de zee. In tweetallen fietsen. Snel en langzaam, voor-  en achteruit. Over het strand door het zand gelopen. Hoe loopt dat? Dat konden de kinderen goed laten zien. Hoe loop je als het zand heet is, of als je moe bent? Langs het strand liggen veel schelpen. We hebben de schelphouding gedaan. Toen in een roeiboot naar  de grote boot toe roeien, in tweetallen.  De boothouding gedaan in tweetallen. Het begon te waaien. Op muziek met doekjes de wind nagedaan. Toen met onze ademhaling de wind nagedaan. Door de wind zijn er natuurlijk veel golven. We hebben met z'n allen de wave gedaan. Op een geschikte plek duikpakken aan. De zee in. Onder water zagen we verschillende dieren die we nagedaan hebben. De schildpad, de haai, de walvis, de dolfijn, de zeester en de krab. Toen weer terug naar de boot. We vaarden langs de rotsen en zagen daar zeehonden en pinquins.  We lieten de boot even dobberen om ze goed te kunnen bekijken. (dobberen in tweetallen) Daarna hebben ze elkaar een "zee" massage gegeven. Tot slot een begeleide visualisatie.
En daarna natuurlijk knutselen. Van stof een inktvis gemaakt. Ze zijn erg leuk geworden. Kijk maar!

maandag 25 juni 2012

Dankbaarheid (les jongerenyoga)

De deugdenkaart "dankbaarheid" gelezen en uitgewisseld wat ons aansprak op de kaart. Een visuele meditatie gedaan door ons te concentreren op een plaat van Janosh, een hologram dat op je onderbewuste doorwerkt. Het hologram van dankbaarheid. Op het eind van de meditatie mochten ze in gedachten nemen waar ze allemaal dankbaar voor zijn. Als ze hun ogen openen ligt er een bijzonder papier voor ze klaar met een pen. Ze krijgen even de tijd om op te schrijven waar ze dankbaar voor zijn.  Dan doen we de zonnegroet om onze dankbaarheid aan de zon te tonen. Eerst zonder muziek dan met muziek. Wat vonden ze fijner? We doen de aardegroet. Een groet met eenvoudige bewegingen die helemaal op de ademhaling gaan. Hierdoor kom je in een soort meditatieve flow.
We doen de zijstretch. Heel langzaam. Dan voelen we het verschil tussen links en rechts voor we de andere kant doen. We doen een aantal hartopeners (asana's). Dan doen we een aantal oefeningen met de zintuigen. Zintuigen gebruiken we om de wereld om ons heen waar te nemen. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe intenser de waarneming. Ze brengen je in het hier en nu. Hierdoor voel je meer dankbaarheid.
Zien: Hoe goed kijken we eigenlijk? We doen een test. Ogen dicht. Ik stel vragen over de yogaruimte. Bv: Wat staat er op het schilderij afgebeeld?, Welke kleur heeft het potje met wierook op de kast?, etc.
Het is leuk om te ontdekken hoe je wel kijkt, maar niet ziet.
Zo zijn we alle zintuigen langs gegaan met grappige oefeningen. Tot slot nog een luister meditatie. Ze vinden het makkelijker om zich op geluiden te concentreren dan op de ademhaling.
Dan Savasana.
Ik hoop dat ze deze week elke dag iets ontdekken om dankbaar voor te zijn zodat ze hun lijstje elke dag aan kunnen vullen.

Jezelf zijn en jezelf blijven (kinderyoga)

Eerst het verhaal voorgelezen van "Hoe geel weer geel werd". Herkennen de kinderen dat ze in het bijzijn van anderen niet altijd zichzelf zijn? Hoe voelt dat? Wat zou je kunnen helpen om jezelf te blijven? De kinderen hadden hier goede ideeën over. Het goede in jezelf zien! De adempauze en naar je lichaam leren luisteren heb ik er nog aan toegevoegd. Deze twee dingen gingen we ook oefenen in de les. Maar we begonnen met onszelf zijn. Dus iedereen mocht zelf een yogahouding kiezen. Ter inspiratie had ik wat yogakaarten neergelegd. Steeds deden we twee yogahoudingen en dan weer een spel of ademhalingsoefening tussen door. We hebben spiegelend gedanst op rustige klassieke muziek. Hoe is het om iemand te volgen en hoe voelt het als iemand jou moet volgen?
We hebben de adempauze geoefend. En we hebben geprobeerd ons niet af te laten leiden door Kwebly. We hebben elkaar laten ervaren hoe het is om de boomhouding te doen als iemand tegen je zegt dat het je niet gaat lukken en als iemand er alles aan doet om je aan te moedigen.  We hebben hierbij  gemerkt dat het veel leuker is om iemand aan te moedigen en dat als je aangemoedigd wordt de houding makkelijker gaat. Maar hoe zit dat met je eigen gedachten? We gingen rug aan rug zitten met de armen ineengestrengeld. De bedoeling was om samen omhoog te komen. Eerst gingen we denken dat het ons toch niet zou lukken. Het lukte toen ook niet. Daarna gingen we denken dat het ons zeker wel zou lukken. Toen lukte het wel!
We hebben op het laatst een bodyscan gedaan. We zijn met onze aandacht door ons lichaam gaan reizen.
Tot slot hebben de kinderen zichzelf getekend. Ze hebben daarbij hun kwaliteiten geschreven. Het is zo leuk om te zien dat de kinderen heel goed weten welke kwaliteiten wel en niet bij ze passen. En mochten ze een keertje aan zichzelf  twijfelen, dan kunnen ze altijd deze tekening er weer bij pakken om ze te helpen herinneren dat ze bijzonder zijn!


maandag 18 juni 2012

Godinnen les (jongerenyoga)

Een les over de kwaliteiten van de verschillende godinnen.
Aphrodite, de godin van de liefde. Bij deze godin hebben we verschillende houdingen gedaan die het hart openen.
Artemis, de godin van de jacht. Bij deze godin hebben we Virabhadrasana I, II en III gedaan.
Athena, de godin van de wijsheid en beschermster van de stad Athene. Ze staat voor het prototype supervrouw. Hierbij hebben we de zonnegroet gedaan met een zware variatie erin namelijk, vashistasana (zijwaartse plank).
Demeter, moedergodin. Haar zorgzaamheid hebben we gebruikt. We hebben elkaars hoofd gewiegd op een handdoek met een lekker rustgevend luchtje erop.
Hera, de godin van het huwelijk, loyaal en trouw. We hebben verschillende houdingen in tweetallen gedaan. Houdingen waarbij je vertrouwen moest hebben in elkaar om het te laten slagen.
Persephone, godin van de lente. Detoxhoudingen gedaan.
Hestia, de godin van de tempel. Straalt innerlijke rust uit, is spiritueel en harmonieus. Naar aanleiding van deze godin hebben we een meditatie gedaan.
Daarna savasana. Tot slot mocht iedereen een kaartje trekken om te kijken welke kwaliteiten van welke godin je nog wat extra zou kunnen gebruiken.

donderdag 14 juni 2012

Les over de zintuigen (kinderyoga)

Vandaag bij elk zintuig een aantal houdingen gedaan en een spel. Eerst over "zien"gesproken. Waar kijk je graag naar? En toen een aantal houdingen gedaan van dieren die goed kunnen zien, zoals roofvogels en de kat. Daarna het spel "Annemaria Koekkoek"gespeeld met yogahoudingen. Daarna "ruiken". Wat vind je lekker ruiken? En de houdingen gedaan van dieren die goed kunnen ruiken. We hebben ook nog een ruikspel gedaan. Ik liet iets ruiken en dan moesten ze raden wat ze geroken hadden. Dat bleek in sommige gevallen nog niet zo makkelijk. En het was ook grappig om te ontdekken dat de bloem die ik had meegebracht ook echt een beetje naar honing rook. Na heel wat gesnuffeld te hebben, gingen we naar het volgende zintuig: proeven. De vlinder en de sprinkhaan gedaan en toen een proefspel gedaan. De kinderen kregen, terwijl ze hun ogen dicht hadden, allemaal een stukje brood in hun hand. Ze mochten eerst voelen en ruiken en daarna pas kijken. Ze hadden allemaal meteen door wat ze in hun hand hadden gekregen. Toen gingen we heel aandachtig proeven. We gingen heel lang wachten met doorslikken, dus lang kauwen. We gingen opletten of de smaak veranderde en of het anders aanvoelde in je mond naar mate je langer aan het kauwen was. We kwamen erachter dat het er niet lekkerder op wordt als je het zo lang in je mond houdt. Bij  "voelen" hebben we de molhouding gedaan, de spin en de zeehond. Natuurlijk hebben we besproken waarom die dieren bij dit zintuig horen. Daarna deden we een voelspel. Kun je voelen wie er voor je zit? Nou, dat deden ze heel goed. Ze herkenden elkaar al aan het hoofd (wel of geen staart, etc).
Bij "horen" hebben we de ezel gedaan vanwege z'n grote oren, de vleermuis en voor de grap even telefoontje met ons voet gedaan. Daarna zijn we heel stil gaan zitten en hebben we geluisterd naar de geluiden om ons heen. We moesten erg lachen toen we iemands maag hoorden knorren. We hebben ook geprobeerd ons niet af te laten leiden door Kwebly. Dat ging goed.
Tot slot heeft iedereen een tekening gemaakt bij elk zintuig.


maandag 11 juni 2012

les over tevredenheid (jongerenyoga)

Ik begin de les met de vraag of er vandaag iets was waar ze heel tevreden over zijn. Er wordt lang nagedacht maar geen van allen weten ze iets. Ook na een voorbeeld van mijn kant weten ze niets te noemen. Dat is precies waarom een les over tevredenheid zo belangrijk is. We onthouden vaak alleen maar wat niet goed ging, wat niet leuk was. De kunst van tevredenheid is te leren kijken naar al het goede. Het goede in wat je hebt meegemaakt, het goede in andere mensen en vooral ook het goede in jezelf. Vier je successen, hoe klein dan ook. Eén iemand was zo dapper een klein succes te delen. En dat was zo waardevol! Het was precies het kleine succes wat ik bedoelde. Je brood dat je mee naar school hebt genomen opeten in plaats van naar de plaatselijke supermarkt te gaan en iets anders te halen. Deze kleine successen zien is heel belangrijk! Ik vroeg ze de uitdaging aan te gaan om iedere dag voor jezelf eens te kijken waar je tevreden over bent. Kun je ook het goede zien in andere mensen, ook de mensen waar je niet zo makkelijk mee omgaat of mensen die je helemaal niet kent?
In deze les zitten uitdagende houdingen, houdingen die misschien niet allemaal lukken. Kijk eens of het je lukt om toch tevreden te zijn met wat wel lukt.
We beginnen met een meditatie van Deepak Chopra over tevredenheid.
Dan doen we de zonnegroet maar met een intentie. Ze nemen allemaal iets in gedachten waar ze tevreden over zijn. Dit nemen ze mee in de zonnegroet. We doen de basiszonnegroet en dan voegen we er wat variaties aan toe.
We doen daarna allerlei houdingen waaronder flink wat uitdagende houdingen. Dit wisselt natuurlijk per persoon. Wat voor de één een uitdaging is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Als blijkt dat je de enige bent die de houding moeilijk vindt, kun je dan toch tevreden blijven met jezelf?
Ardha Chandrasana, Eka Pada Rajakapotasana, Ustrasana, Dhanurasana, Setu Bhandasana en Urdhva Dhanurasana zijn een aantal houdingen die we gedaan hebben die voor de nodige uitdaging zorgden. Gelukkig deden we ook genoeg houdingen die iedereen goed mee kon doen. Er was dus genoeg reden tot tevredenheid.
Tot slot nog even lekker ontspannen in Savasana!

donderdag 7 juni 2012

De ademhaling

De ademhaling is prana, levensenergie. Vandaag hebben we het uitgebreid over de ademhaling gehad. We hebben gepraat over hoe je ademhaling verandert als je bv schrikt, bang bent, zenuwachtig, verdrietig of boos. Je haalt dan anders adem. De volledige ademhaling gedaan. Deze ademhaling maakt je rustig en geeft je kracht. De ademhaling kan je helpen rustig te blijven als je zenuwachtig, verdrietig of bang (etc) bent.
Liggend op ons rug met een blok op ons buik hebben we gezien en gevoeld hoe bij de inademing de buik boller wordt en bij de uitademing de buik plat wordt. We merkten ook meteen dat we er heel rustig van werden. We hebben ook kennis gemaakt met kwebly, het stemmetje in ons hoofd, (onze gedachten) dat niet zo makkelijk rustig wil worden. Als je kwebly hoort dan moet je glimlachen en je aandacht weer naar je ademhaling brengen.
We hebben een experiment gedaan. Eerst brachten we onze armen een aantal keer omhoog en naar beneden zonder gebruik van de ademhaling en daarna met gebruik van de ademhaling. De meeste kinderen ervaarden de oefening met behulp van de ademhaling als prettiger en lichter. We hebben een aantal rustige oefeningen gedaan en heel bewust in en uit geademd op de bewegingen.
Daarna hebben we dierenhoudingen gedaan waarbij we telkens op de uitademing een geluid maakte, het geluid van het dier. (cobra, leeuw, zeehond, kikker, ezel, koe, etc)
We hebben net gedaan alsof we zelf een ballon waren die opgeblazen werd, op muziek. En daarna nog een spel gedaan met rietjes en watjes, ook op muziek. Natuurlijk hebben we ook de boomhouding gedaan want de boom geeft ons zuurstof om in te ademen.
Daarna een ademhalingsoefening gedaan. We hebben goed opgelet of we Kwebly weer hoorden en geprobeerd om met onze aandacht bij de ademhaling te blijven. Dat ging al goed!
We hebben allemaal onze eigen Kwebly getekend met stift of waterverf.
Nog even herhaald wat we allemaal te weten zijn gekomen over de ademhaling en toen afgesloten met de yogagroet. Namasté!