Yogalessen




Kinderyoga en tieneryoga

Leeftijd 7-10 jaar
Elke les heeft een thema waarbij de kinderen spelenderwijs met verschillende yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en aandachts- en meditatieoefeningen in aanraking komen. De les wordt afgesloten met een creatieve activiteit.

Leeftijd 10-14 jaar
De thema's worden aangepast aan de leeftijd. De lessen bevatten nu meer yogahoudingen en er wordt aandacht besteed aan het omgaan met spanningen, faalangst en zelfvertrouwen en de invloed van onze gedachten op onszelf. Ook bij deze leeftijdsgroep worden de lessen regelmatig met een creatieve activiteit afgesloten.

Leeftijd 14-17 jaar
Thema's als vriendschap, liefde, zelfvertrouwen, moed, loyaliteit, dankbaarheid, matigheid, etc, komen aan de orde. Er wordt ook aandacht besteed aan de yogafilosofie. De lessen krijgen meer diepgang. Het spelelement wordt vervangen door gesprekken over het thema en er is meer aandacht voor houdingen, meditaties, affirmaties en het omgaan met stress.

Yoga voor volwassenen

De lessen zijn gericht op het ontspannnen van lichaam en geest. Er wordt gewerkt naar aanleiding van een thema. Naast de asana's wordt er ook aandacht besteed aan verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Een moment van aandacht en liefde voor jezelf!


donderdag 26 maart 2015

Lente

We beginnen met de zonnegroet als warming-up. Planten en bloemen hebben de zon nodig om te kunnen groeien maar ook aarde en water. We doen de aardegroet, een rustige en eenvoudige serie houdingen die heel bewust op het ritme van de ademhaling gaan. Een goede oefening om voor het slapen gaan te doen omdat hij je lekker rustig maakt. Daarna gaan we net als bij de jonge kinderen water proeven. Het is leuk om te horen wat ze hier allemaal bij ontdekken. Niets is goed of fout, iedereen ervaart  de dingen op zijn eigen manier.
De kinderen weten goed dat bomen en mensen elkaar nodig hebben en welke stoffen er uitgewisseld worden. Wij gaan een ademhalingsoefening doen. We ademen vier tellen in, houden de adem vast en dan vier tellen uit en weer vasthouden. Dan wisselen we ervaringen uit. Dan doen we het nog een keer maar dan met twee tellen. Dat vonden de meeste kinderen prettiger. Een paar merkten op dat ze erg rustig werden van deze manier van ademhalen. Bij sommigen verdwenen gedachten omdat ze zich heel erg met tellen bezig hielden. En ook hierbij geldt: alles is goed.
We doen de boomhouding. Eerst heel rustig daarna vanaf de grond snel omhoog en snel gaan staan. Merkten ze daar verschil in? Was het een makkelijker dan het ander?
We doen de danser eerst alleen en dan met zijn allen in de kring. We bedenken nog een paar bloem vormen. Dan doen we een spel. Als de muziek stopt dan bedenk je in tweetallen een bloem. Dat vereist nogal wat creativiteit. Maar dat hebben ze! Elke keer weten ze weer originele vormen te bedenken.
Planten en bloemen groeien naar het licht. Rug aan rug met de armen wijd doen we een draaihouding, we draaien als het ware naar het licht toe. Daarna gaan we om beurten even lekker in het zonnetje liggen. De een is de rots de ander gaat lekker liggen en dan daarna wisselen.
We eindigen met het geven en ontvangen in de kring. We geven elkaar een hand en geven door middel van zachte kneepjes "cadeautjes" aan elkaar.  Respect, vriendschap, moed, vriendelijkheid en nog veel meer. Dan bedanken we elkaar met de yogagroet.
We verven kleine potjes. Die moeten drogen. Dan kunnen we er volgende week aarde en zaadjes in doen.

Groeien en bloeien van bomen en planten

Het is lente. Met de jonge kinderen praten we of ze dat al hebben kunnen zien en waaraan ze dat hebben gezien. Hoe ontstaat zo'n boom of plant eigenlijk? We maken een klein balletje van onszelf, een zaadje of bloembolletje. Dan willen we groeien. Maar wat hebben we nodig om te groeien? De kinderen weten het goed: zon, warmte, water en aarde. We doen de zonnegroet. Dit keer de kinderzonnegroet. Eerst alleen, dan met z'n tweeën. Zon en warmte hebben we dan gehad. Nu de aarde. We doen de aardegroet. En dan nog water. We doen een experiment met water. We gaan het water heel uitgebreid proeven (mindfulness). Dan gaan we groeien van zaadje tot boom. Al blijken sommige zaadjes een struikje te zijn. Maar ook die groeien met takken en al tot mooie struiken.
Wij hebben de bomen en planten nodig voor zuurstof. Zij hebben ons ook nodig. Wat wij uitademen, ademen zij in en andersom. Geven en nemen. We doen de boomhouding met z'n allen en we doen het spel: de boom wordt hoe langer hoe dikker.
Dan bedenken we bloemhoudingen. Twee kinderen vormen het hart van de bloem, de anderen de blaadjes. Er zijn heel wat mooie bloemen bedacht en ook heel bijzondere harten!
We doen een spel op muziek. Als de muziek stopt vorm je met z'n tweeën een bloem of een dier dat met de lente te maken heeft. Als het lastig is met z'n tweeën dan mag je ook alleen een houding bedenken.
Tot slot doen we een aandachtsoefening. We zitten in de kring en geven elkaar een hand. We gaan elkaar iets moois geven, bv liefde. We geven een knijpje aan elkaar door tot de gever het weer terug ontvangen heeft. Ze bedenken prachtige dingen als blijheid, vriendschap, zelfvertrouwen etc. Erg leuk. Met al dat moois moet de komende week wel een prachtige week worden!
Tot slot hebben we een klein potje geschilderd. Volgende week als de potje opgedroogd zijn dan gaan we er aarde en zaadjes in stoppen. Helaas ben ik vergeten een foto van die mooie potjes te maken maar dat komt dan volgende week. Van Else kreeg ik nog een prachtig kado. Heeft ze helemaal zelf gemaakt! Dankjewel!!

donderdag 19 maart 2015

Eenheid

Met de oudere kinderen vandaag een les over eenheid. Eenheid betekent niet dat we allemaal hetzelfde zouden moeten zijn. Eenheid betekent dat je elkaars verschillen ziet en ze waardeert. Dat je ze ervaart als waardevolle bijdrage aan het geheel. Je gaat op zoek naar overeenkomsten, naar datgene wat je verbindt. Eenheid brengt harmonie. Denk maar aan een orkest. Daarin spelen verschillende instrumenten, ze zijn allemaal anders en toch klinkt het als ze samen spelen als een geheel.
Yoga gaat ook over verbinden. Het verbinden van je lichaam, je gevoel en je denken. Yoga leert je je je lichaam voelen en brengt je in contact met je gevoel waardoor je meer in harmonie functioneert, in balans bent.
We beginnen met een meditatie waarbij we ons lichaam goed gaan voelen. We gaan ons hele lichaam in gedachten langs en voelen heel bewust. Er is niets goed of fout, we observeren gewoon. Dan observeren we ons humeur. Hoe voelen we ons? Zijn we blij, moe, zenuwachtig, etc. Alles is okee, het is zoals het is.
Dan beginnen we ons lichaam rustig op te warmen met de sufidraai, de camelride, de kat met wat variaties, de hond en de zijwaartse flankstrekking.
Dan doen we allerlei yogahoudingen. Eerst alleen om de yogahouding goed te leren. Dan krijgen ze de opdracht om in tweetallen van deze yogahouding een eenheid te maken. Daar mogen ze al hun creativiteit bij gebruiken. En dat doen ze, er worden prachtige houdingen bedacht! We laten de houdingen aan elkaar zien en dan doen we deze allemaal na. Zo doen we een aantal houdingen zoals, de krijgers, trikonasana, de brug met een been omhoog en de stoelhouding. Op al deze houdingen worden creatieve variaties bedacht om er een eenheid van te maken.


Tot slot doen we nog een aantal houdingen met z'n allen. Waarbij de stoelhouding in de kring toch wel de spannendste was. Allemaal tegelijk gaan zitten op elkaars schoot! De eerste keer ging het mis, de tweede keer lukte het!!
Op het eind weer een korte meditatie om ons lichaam en ons humeur te voelen. Voelt het anders dan aan het begin van de les?
De creatieve activiteit is allemaal een vierkant versieren naar eigen idee. Dan samen wordt het een prachtig kunstwerk, een eenheid!

Heksen

Vandaag een les over heksen. We begonnen met een toverspel op muziek. Om de beurt mochten de kinderen de heks zijn. Als de muziek stopte, mocht de heks de kinderen betoveren in een dier. De kinderen moesten dan dat dier nadoen.  Na dit spel waren de kinderen lekker opgewarmd. Het was tijd om te leren vliegen op een bezemsteel. Samen bedachten we allerlei houdingen die daar op lijken.  Toen was het tijd om echt om de beurt op de heksenbezem te gaan vliegen. Op zoek naar.....dieren voor in de heksensoep. Om de beurt vlogen de heksen door de zaal op zoek naar een lekker hapje voor in de soep. Ze vonden een rat, een vleermuis, een spin, een worm, een mot, een slang en nog veel meer enge beesten. Die werden allemaal in de pan gegooid. Toen alles lekker gekookt was, konden we gaan proeven. Om de beurt mochten de kinderen een dier uit de pan halen. We bedachten houdingen bij de dieren. Vaak meerdere houdingen bij één dier want bijna alle kinderen hadden wel een idee.
Heksen houden van spelletjes. We doen het spel: De heks zegt....en dan een dier noemen. Als de heks geen "de heks zegt...." zegt dan mag je de houding niet uitvoeren.
Heksen moeten ook hard werken. Ze moeten toverspreuken bedenken en heksenbrouwsels. Daar hebben ze een rustige werkplek voor nodig. Daar hebben ze een speciale spreuk voor. Dan trekken ze een cirkel om zich heen terwijl ze de spreuk zeggen. Wij doen dat ook. We gaan 2 minuten stil in de cirkel zitten en laten ons door niets en niemand afleiden. Twee minuten zijn best lang!! Maar wat ging het goed!!  Toen was het al weer tijd om onze eigen toverstaf te gaan maken. Ben benieuwd wat er thuis allemaal getoverd wordt!







donderdag 12 maart 2015

Zachtaardigheid

Ik leg de kinderen uit wat deugden zijn. Eigenschappen of "schatten"die iedereen in zich heeft. Bij de een is de ene deugd wat zichtbaarder, bij de ander de andere deugd maar iedereen heeft het in zich. Eén van die deugden is zachtaardigheid. Ik lees voor en leg uit wat de deugd zachtaardigheid betekent. "Zachtaardig zijn is op een manier handelen en spreken waarbij je rekening houdt met anderen en vriendelijk voor hen bent. Om anderen niet te kwetsen maak je gebruik van zelfbeheersing. Als je zachtaardig bent dan ben je heel voorzichtig met mensen, dieren en spullen. Je praat rustig en zacht en je denkt op een vriendelijke manier over anderen."
Hoe zou de wereld eruit zien als alle mensen zachtaardig zouden zijn? Dat konden ze goed vertellen.
Ik heb delen van deze tekst op strookjes gezet en in de schatkist gestopt. De kinderen halen om de beurt een strookje eruit en we lezen deze en doen hier houdingen bij of een spel.
Het eerste wat je moet doen om zachtaardig te kunnen zijn is "naar binnen keren", oftewel mediteren. Ik vertel de kinderen wat de mantra Om Lokah Samastah Sukhino Bhavantu betekent. Mogen alle levende wezens gelukkig zijn en mogen al mijn gedachten, woorden en daden bijdragen tot het geluk van alle levende wezens. We doen een meditatie met muziek waarbij we deze mantra horen. De kinderen mogen deze mantra in hun hoofd meezeggen of luisteren. Bij de oudere kinderen zitten we wat langer in meditatie bij de jongere kinderen kort. De oudere kinderen geven aan het erg fijn te vinden om rustig te zitten.
Vriendelijk naar jezelf toe zijn is heel belangrijk om ook vriendelijk te kunnen zijn naar anderen. We doen hele vriendelijke, zachte houdingen zoals de ruitenwissers, het oog van de naald, de liggende twist, de kat en een variatie op de kat en daarna de zonnegroet.
Om op een vriendelijke manier naar anderen te kunnen kijken doen we ook wat hartopeners zoals de bewegende kameel en de brug. We oefenen voorzichtig te zijn met anderen door houdingen met z'n tweeën te doen. We doen de kameel in tweetallen op twee verschillende manieren en met de oudere kinderen doen we ook nog de armlift. Zelfbeheersing oefenen we met de boomhouding. Met de jonge kinderen doen we dat in spelvorm. De ene helft is boom, de andere helft probeert de bomen uit hun concentratie te halen door gek te doen en te kriebelen. Sommige kinderen kunnen zich echt heel goed afsluiten voor wat er om hen heen gebeurt. Echt knap!
Met de oudere kinderen doen we een spel "rekening houden met een ander" waarbij ze proberen iets duidelijk te maken aan iemand die niet kan horen en iemand die niet kan zien.
Met de jonge kinderen oefenen we zachtjes praten met het fluisterspel. De kinderen mogen een woord of zin door fluisteren. Als er een paar gekke woorden of zinnen komen, liggen ze helemaal dubbel. Dolle pret! In Savasana spannen we de lichaamsdelen eerst even heel goed aan om ze daarna los te laten en heerlijk te ontspannen. De jonge kinderen mogen daarna een dier tekenen waar ze graag mee knuffelen of zouden willen knuffelen. De tekeningen worden met waterverf ingekleurd.
Met de oudere kinderen doen we een voetmassage met amandelolie. Eerst de ene voet. Voelen ze verschil met de andere voet als deze klaar is? Dan de andere voet. We eindigen dus weer bij zachtaardig zijn voor jezelf, voor je onderdanen, je voeten!









vrijdag 6 maart 2015

Yoga met kleine kinderen

Leuk filmpje!

Home practice with small children

Complimentendag

Afgelopen maandag was het 1 maart, Nationale Complimentendag. Een mooie aanleiding om de les over complimenten te doen. Complimenten geven of krijgen, beiden geven je een goed gevoel. Je wordt er blij van. Complimenten geven je zelfvertrouwen waardoor je groeit (beter wordt in alles wat je doet).  Complimenten geven plezier en leren je positief denken. Vaak vinden mensen het lastiger om een compliment te ontvangen dan er een te geven. We doen vaak of het niets voorstelde en doen daarmee de gever te kort. De beste manier om een compliment te ontvangen is gewoon "dankjewel" zeggen.
Jezelf een compliment geven is ook heel belangrijk. Dat hebben we deze les ook veel geoefend.

We beginnen met de warming-up op muziek. Elke keer als de muziek stopt dan ga je in Sukasana zitten met je handen in Anjali Mudra en geef je jezelf een compliment.
Met de oudere kinderen deden we een spel. Ieder kind koos een kwaliteitskaart en wisselde met een ander uit waaraan je kunt merken dat je die kwaliteit bezit. Dan wissel je van kaart en krijg je dus een kwaliteit die je niet zelf uitgekozen hebt. Kun je toch ontdekken of je die kwaliteit bezit? Bij de nabespreking vonden de meiden dat het eigenlijk voelt als opscheppen als je over jezelf zegt dat je een kwaliteit bezit. Toch was er niemand die dat gevoel had dat de ander op zat te scheppen als ze over haar kwaliteit vertelde. Dat was een leuke ontdekking.

Bij de oudere kinderen zijn we daarna de "Happy Flow" gaan doen als warming-up. Een serie houdingen die je in tweetallen doet.
In beide lessen hebben we daarna de krijger gedaan. De krijger geeft zelfvertrouwen. Bij de oudere kinderen met een krachtige affirmatie bij de jongere kinderen gingen we er heel stoer bij kijken.  Daarna mochten ze zichzelf een compliment geven over de houding. Niet zo zeer het eindresultaat maar over hoe het ging.

Je kunt uiteraard niet overal goed in zijn. Falen mag en van fouten kun je leren. We gingen vanuit Trikonasana naar Arda Chandrasana. Dat is geen gemakkelijke houding en vereist balans en flexibiliteit. Grote kans op falen dus. Lukte het de kinderen om toch tevreden te zijn? Kunnen ze zichzelf een compliment geven?

Om complimenten te kunnen geven moet je leren om het goede in alles en iedereen te zien. Om dat te kunnen moet je je hart openen. Door fysiek hartopeners te doen, open je ook je gevoels hart en is het makkelijker om het goede te zien. We doen allerlei houdingen die het hart openen zoals de cobra, de haai, de sprinkhaan, de zwaan en wild thing.

Complimenten geven en ontvangen geeft plezier.  We doen allerlei houdingen in tweetallen want ook die geven plezier. Tot slot doen we nog een kado massage. Een compliment is eigenlijk een soort kado. En dan sluiten we de les af met een korte meditatie met affirmatie.

Met de jonge kinderen maken we een Fortune Teller waarin de kinderen allemaal complimenten mogen schrijven. Zo kunnen ze anderen een compliment geven of zichzelf.
Met de oudere kinderen hebben we complimenten harten gemaakt. Voor elkaar mochten ze een compliment op een hart schrijven en aan elkaar geven. Deze complimenten kunnen ze dan als een slinger ophangen.